Összeomlás: az összes energiapályázat felfüggesztve!

Bizonytalan időre felfüggesztették az összes lakossági energiahatékonysági pályázati kiírást. A kezelő ÉMI Nonprofit Kft. elismerte: informatikai rendszerük nem volt felkészülve a pályázók rohamára, és erre eddig megoldást se találtak. A kiírások mögött álló nemzeti fejlesztési tárca eddig nem szólalt meg az ügyben.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az „Otthon Melege Program" közelmúltban megjelent három pályázatával - fűtéskorszerűsítés (Kazáncsere) alprogram (ZFR-KAZ/14), háztartási nagygépek energiamegtakarítást eredményező cseréje alprogram (HGCS-2014) és homlokzati nyílászárócsere alprogram (ZBR-NY/14) - kapcsolatban a legnagyobb elővigyázatosság és gondosság ellenére a napokban jelentkező fejlesztői és a pályázók által is jelzett problémákat jelenleg még nem sikerült teljes körűen megoldani.

A végleges megoldásig, és annak teljes körű teszteléséig bizonytalan időre a pályázatbenyújtásokat az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Nonprofit Kft. felfüggeszti - olvasható "a pályázatbenyújtások felfüggesztésre kerültek" címmel a lakossági energiapályázatok ÉMI által üzemeltetett honlapjain.

A pályázatokkal kapcsolatos mindennemű további információról, a benyújtások kezdeti időpontjáról a későbbiekben tájékoztatják az érdeklődőket, hogy minden pályázó kellő időben részesülhessen a pályázata benyújtásához szükséges tudnivalókról. A tájékoztatások, közlemények a portálokon, az nfm.gov.hu és www.emi.hu honlapokon is "megjelenésre kerülnek" - fogalmaznak.

"A fentiekből fakadó kellemetlenségüket tudjuk és megértjük, és szíves elnézésüket kérjük" - írja az ÉMI pályázatkezelő irodája. Mindebből az is következik, hogy az ország többi térsége, illetve a hűtőcsere kapcsán más pályázói kör számára kiírt pályázatok beadási napjai szintén bizonytalan ideig kitolódnak.

Az első körben a Közép-Magyarországon lakók számára kiírt, 22-én megnyílt kazáncsere-pályázatot aznap "informatikai túlterheltség" miatt leállították; a megnyitást ma 0 órára tolták. (Pályázatok csak interneten adhatók fel.) Ma éjféltől a megszokott pályázati oldal helyett csak az az üzenet várta az érdeklődőket, hogy várjanak még 1 órát. Reggel visszakerült ugyan az eredeti oldal, ám az odáig kitartókat csak a pályázatok teljes körű felfüggesztéséről szóló üzenet várta. 27-e 0 óra óta ugyanakkor a közép-magyarországi nyugdíjasoknak és nagycsaládosoknak szóló hűtőcsere-pályázaton - a szintén felmerülő informatikai problémák dacára - több mint ezer pályázatot befogadtak. Az erről tegnap este beszámoló közszolgálati Híradó a már addig is jelentkező, a pályázók lehetőségeit alapvetően befolyásoló akadozásokról nem tett említést. A különböző hírcsatornák szintén minden további nélkül átvették a pályázatindulásokról szóló - valótlannak bizonyult - állami beharangozókat.

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre várjuk az illetékesek válaszait. Az október 22-i pályázatfelfüggesztés kapcsán a pénzt biztosító, a kiírásokat bejelentő NFM-től kérdéseinket illetékesség hiányára hivatkozva az ÉMI-hez irányították; lapunknak azóta is csak a lebonyolító állami minőségellenőrző szakvállalat szentendrei irodája válaszolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.