galéria megtekintése

Az Orbán-kormány már abba is beleszólna, hogy milyen almát együnk

25 komment


Batka Zoltán

Kötelezően előírhatja a kormány az áruházláncoknak, mennyi legyen a hazai áru a polcokon. A Miniszterelnökség első körben a tej és az alma esetében szabna meg ilyen minimumot. Folyamatosan figyelik, mikor sarcolhatják meg újra a multikat a lengyel példa alapján.

Kötelezően előírná a Miniszterelnökség és a földművelési tárca a nagyáruházaknak, hogy bizonyos termékkörökben legalább 60 százalékban hazai árut tartsanak a polcaikon – tudta meg lapunk.

Pia­ci forrásaink szerint a kormány első körben próbaképpen két termékkörre írná elő ezt. A tejre, illetve – mondta az egyik forrásunk – az almára.

Mindkét esetben lénye­gében tűzoltásról van szó. A tejtermelők a rendkívül alacsony felvásárlási árak miatt kerültek szoros helyzetbe, ám részben az áfacsalás, részben pedig az adócsalt külföldi áruk dömpingje miatt nem kapnak elég pénzt a termékeikért. Az almások az orosz embargó ­miatt estek el piacuktól, az itthon kialakult árutöbblet miatt esnek az árak, így kerültek a termelők szorult helyzetbe. Bár az efféle termékkihelyezési szabályok jobbára Brüsszel ellenkezésén szoktak elbukni, úgy tudni, hogy a kabinet elszánt. Kísérletképp nem piacvédelmi okokkal indokolnák, hanem fogyasztóvédelmi vagy környezetvédelmi köntösbe öltöztetnék a szabályokat.

 

Emlékezetes: Brüsszel korábban átengedte a szintén környezetvédelmi indokokkal bevezetett plázastopot. A Figyelő szerint a készülő tervezetről május végén dönthet a kormány. Korábban kormányközeli forrá­saink úgy vélték, hogy ősz előtt nem kerülhet sor döntésre, ám sokáig nem húzhatják az ügyet: az immáron folyamatosan demonstráló tejesgazdák elmondása szerint még néhány ínséges hónap, és nehezen helyrehozható károkat fog elszenvedni az ágazat.

Felvágottaspult. Lázárék tovább szeletelnék a piacot
Felvágottaspult. Lázárék tovább szeletelnék a piacot
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Úgy tudni, hogy a kabinet egyelőre nem tárgyalt a kereskedőkkel – a lapunk által megkérdezett láncok legalábbis nem tudtak ilyen jogszabályjavaslatról. Nem tudott erről a tervről a lapunk által megkérdezett tejipari vezető sem, aki szerint a hatvanszázalékos magyar arány a folyó tej esetében még elképzelhető. Ám tejtermékek, például sajt ese­tében a hazai termelés nem tudná biztosítani a kétharmados arányt a boltokban.

Miniszterelnökséghez közeli forrásaink szerint emellett a kabinet nagyon is napirenden tartja egy új, a multikkal szembeni büntetőadó lehetőségét.

Korábban a nagy láncokra „élelmiszer-felügyeleti díj” művésznévvel kirótt ágazati különadó behajtását Brüsszel felfüggesztette. Azonban időközben az Orbán-kormány módszereit átvevő lengyel kabinet egy, a magyarnál kevésbé radikális kétkulcsos sarccal próbálkozik. Bár az EU azonnal jelezte aggályait, de Varsó is, hogy beleállnak az ügybe, és megpróbálják bíróság előtt is megvédeni a különadójukat. Forrásaink szerint Lázárék figyelik a lengyel történetet, és

amennyiben az unión átmenne a lengyel multiadó, Magyarországon is azonnal bevezetnék.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.