Az nhp olajozza a hitelpiacot

A növekedési hitelprogram (nhp) tartja mozgásban a hazai hitelpiacot – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által a tavalyi negyedik negyedév hitelezési folyamatairól a kereskedelmi bankok körében végzett felméréséből.

A tavalyi évet záró három hónap erős volt - mondta Vonnák Balázs igazgató, a vállalati szektorban kihelyezett hitelek teljes állománya 2,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekményen testvériesen megosztozott az MNB és a bankrendszer, ami egyben azt is jelenti, hogy a kereskedelmi bankok saját kihelyezései enyhén csökkentek, inkább a MNB által nulla százalékon adott forrásokat továbbítják a rögzített 2,5 százalékos kamattal a kis- és középvállalkozások (kkv) felé.

A folytatás, tehát az idei első két hónap gyengébben sikerült, az nhp-ből a korábbi alig harmadát tudtzák havi szinten kihelyezni, de ez Vonnák Balázs szerint nem probléma, ilyenkor, év elején megszokott a visszaesés, szezonális hatások is szerepet játszanak ebben, s az is lehet, hogy a hitelfelvevők a feltétzelek lazítására appellálva későbbre halasztották a hitelfelvételt. A kockázatosabban hitelezhető kisvállalkozások számára indítja március 16.-tól az MNB az nhp plusz programot, amelynek lényege, hogy a jegybank felerészt átvállalja a bedőlő hitelek utáni kockázatokat.

Rosszabb hír, hogy az adósságfék és a fair bankolás februári elindításával megnehezülő hitelezési feltételeket a kereskedelmi bankok egy az egyben átveszik, sőt, kezdetben akár azt meghaladó szigorításokat is életbe léptethetnek. A negyedik negyedévben csupán ötödük enyhített valamelyest a feltételeken, de a következő hat hónapra kivétel nélkül szigorítás felé mozdulnak el.

A háztartásoknál folyik a hitelleépítés, a teljes állomány éves összevetésben újabb 4 százalékkal csökkent 2014 végén. A kereskedelémi bankok a háztartási hiteleknél hajlamosak enhyíteni a köcsönfeltételeken, de a lakáshiteleknél tartják a szigort.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.