Seszták utolsó trükkje? Egyelőre még nem nyilvánosak a trafikmutyik

A bírósági ítélet ellenére a trafikpályázatért felelős minisztérium úgy adta át a tenderdokumentációt a DK-nak, hogy abból elfelejtette kitakarni a vesztesek neveit. A párt szerint ez is közérdekű adat, míg a minisztérium szerint nem. Ami biztos: a DK csak késéssel tudja majd közreadni az anyagokat.

Egy mázsányi trafikpályázati dokumentumot - 16 ezer oldalnyi trafikpályázati értékelési jegyzőkönyvet, illetve 1600 települési értékelési lapot - adott át a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Demokratikus Koalíciónak (DK). Mint arról beszámoltunk, a DK korábban jogerősen pert nyert az immáron Seszták Miklós vezette minisztériummal szemben, így bírósági ítélet kötelezte a tárcát, hogy a pályázók személyes adatainak kitakarásával adja át az igényelt értékelési jegyzőkönyveket és az értékelési lapokat a párt képviselőinek.

Azonban az NFM-től a DK úgy kapta meg az iratokat, hogy abban benne maradtak a vesztes pályázók - a DK szerint nem közérdekű adatnak számító - nevei. A DK az átadással adatgazdává lépett elő, így szerintük csak úgy hozhatják nyilvánosságra az adatokat (ahogy ígérte), ha kitakarja a személyes azonosítókat. Amennyiben már most hozzáférést biztosítana az újságíróknak az anyagokhoz, jogsértést követne el.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lapunkkal tudatta, hogy szerintük a vesztesek nevei is közérdekűek, sőt a bírósági ítélet alapján nekik azt közzé is kellett tenni ezért nem húzták ki az iratokból ezeket a neveket.  

Varju László, a DK képviselője azt mondta: a hétvégén három kollégájával együtt próbálja meg rendszerezni a hatalmas adathalmazt, illetve megoldani azt, hogy minden érdeklődő minél előbb hozzáférhessen a közérdekű anyagokhoz.

A képviselőre az átvétel is nehéz feladatot ró. A minisztérium ugyanis ahhoz is ragaszkodott, hogy minden értékelési lap átvételét külön dokumentálják, így első körben Varju Lászlóra 1600 átvételi jegyzőkönyv aláírása is vár.

Abban azonban egyelőre hallgatag maradt az NFM, miért döntött végül úgy: térítési díj megfizettetése nélkül átadja a trafikpályázat dokumentumait. Korábban a tárca azzal utasította el az anyagok kiadását, hogy csak manuálisan, fénymásolással lehetett volna biztosítani, hogy a pályázók személyes adatai ne sérüljenek. A munka szerintük időigényes és költséges: így részint a bírósághoz fordultak, hogy az adjon halasztást a tárcának a teljesítésre, másfelől a DK-vak közölték, hogy 25 millió forintba fog kerülni a kért adatok kiadása.

A héten azonban az NFM úgy döntött, mégis kiadja térítésmentesen az iratokat, ám azt nem tudni, hogy miért. Mint ahogy az sem, hogy a gondos fénymásolás ellenére miért maradtak benn az iratokban a vesztes pályázók nevei. Annyi azonban bizonyos: így gyorsan rendszerezhető digitális adatok helyett hosszú pepecselést ígérő irathalmot kapott a DK, amelyet nem is oszthat meg senkivel. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.