650 millió dollárért az Ironman is kínai lett

A labdarúgó-átigazolási szezon hétfői zárása, s azon belül is a Manchester Unitedből a Real Madridba vágyakozó kapus, David de Gea szerződésének kudarca ellopta a show-t a sportvilág egy sokkal nagyobb, sikeres üzletéről.

A kínai szupermilliárdosnak, Wang Jianlinnak ugyanis a napokban sikerült arról megállapodnia, hogy megveszi azt a World Triathlon Corporationt (WTC), amely a sportág talán legértékesebb, üzletileg is roppant jövedelmező márkáját, az Ironmant birtokolja. A cég súlya a globális sportbizniszben mára megnőtt, hiszen az évente megrendezett mintegy 130 Ironman-versenyen több mint 230 ezer ember áll rajthoz. A WTC tavaly döntött arról, hogy a kelet-európai régió országai közül Budapesten kezd versenyeket rendezni, a hazai Ironman augusztus 21–22-én volt.

A büszke Atletico-tulaj
A büszke Atletico-tulaj
Jason Lee / Reuters

Az üzletre a Wang Jianlin nem sajnálta a pénzt, mert a WTC-ért összesen 650 millió dollárt fizetett ki. Nemcsak Kína, hanem a teljes ázsiai régió leggazdagabb emberének tartott üzletembernek volt miből költenie, hiszen a vagyonát közel 43 milliárd dollárra teszik. Az érdekeltségébe tartozó kereskedelmi célú ingatlanok területét 17 millió négyzetméterre taksálják, ami körülbelül 3400 labdarúgópályának felel meg.

A megállapodásról szóló jelentések azonban hozzáteszik, hogy hiába jött össze az üzlet, örömre így sem feltétlenül volt oka az üzletembernek, miután az egyre nagyobb problémákat okozó kínai válságban körülbelül 13 milliárd dollárt vesztett.

Wang Jianlin egyébként távolról sem ismeretlen befektető Európában, sőt a sportvilágban sem. Legutóbb akkor lehetett hallani róla, amikor befektetési cége, a Dalian Wanda Group Co. bevásárolta magát a spanyol labdarúgóklubba, az Atletico Madridba. Akkor a mostani ügylethez képest aprópénzt fizetett ki, hiszen a csapat 20 százalékos részesedéséért kereken 40 millió dollárt utalt át. Ezt megelőzően pedig 1,6 milliárd dollárért megvette a brit Sunseeker jachtgyártó vállalatot, ami a hajózásban kevésbé jártas emberek számára sem feltétlenül ismeretlen, miután rendre a társaság luxusjárgányai tűnnek fel a James Bond-filmekben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.