Az Európai Bizottság szerint nincs kartellgyanú az M4-es autópályánál

Lázár János szerint kartellgyanút talált az EU az M4-es autópályánál, az Európai Bizottság szerint azonban nem.
Mint beszámoltunk róla, kedden azonnali hatállyal leállították az M4 autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakaszának építését. Ezt később a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára be is jelentette. Lázár János pedig tegnap azzal indokolta a leállítást, hogy az Európai Bizottság kartellgyanút észlelt a projekt során.

Ez azonban egyáltalán nem biztos, hogy így történt. A 444.hu-nak Sophie Dupin de Saint Cyr, a bizottság szóvivői szolgálatának munkatársa ugyanis azt válaszolta: „A tenderezést nem kérdőjeleztük meg". (Szó szerint ezt írta: The tendering procedure was not questioned.) Ebből pedig az következik, hogy kartellgyanút sem állapíthattak meg.

A 138 milliárd forintos projekt finanszírozására remélt 110 milliárd forintnyi uniós forráshoz biztosan nem jut hozzá az ország – írja a VG.hu. Múlt csütörtökön derült ki: az Európai Bizottság a kormány 2013 végén benyújtott, támogatásra vonatkozó igényét soha nem fogadta el, mivel túlárazottnak tartotta a projektet, amely átlagosan 4 milliárd forintos kilométerenkénti költségekkel számolt. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.