galéria megtekintése

Az EU még tiltakozik, de sikerrel járhat a kormány

Bár Brüsszel és Budapest között egyelőre vita van az internet áfájának csökkentéséről, a Népszabadság információi szerint 2017-től mérséklődik az adókulcs.

Várhatóan megváltozik az az uniós irányelv, ami alapján büntetnék a magyar internetáfa-csökkentést, mire a parlament döntésének megfelelően bevezetjük azt. „A kormány álláspontja, hogy az irányelv  várható módosításával összhangban végrehajtja a parlament döntését, és 2017-től 18 százalékra csökkenti az internet áfáját” – mondta lapunknak ­Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.

Úgy tűnik, a digitális fejlődés fontosságában mindenki egyetért
Fotó: Mediaworks

Mint ismert, Deutsch Tamás a napokban jelentette be, hogy Brüsszel jelezte: meg fogja támadni a tervezett magyar lépést, mert az nem egyeztethető össze az európai uniós áfairányelvvel. Azt azonban már az EU illetékesei is pedzegették, hogy az internet esetében megváltoztatnák a szabályozást. Ha ennek az intézkedésnek kellően erős a politikai támogatottsága, hamarabb megtörténhet a módosítás, mint ahogy Magyarországot az uniós bíróság elé citálják egy kötelezettségszegési eljárás keretében. Az áfairányelvet csak az összes tagország egyetértésével lehet jóváhagyni, illetve megváltoztatni.

 

A digitális fejlődés iránt elkötelezett uniós bürokrácia ezzel a lépéssel lényegében elismerte, hogy jogosak azok a kritikák, amelyeket a magyar miniszterelnök fogalmaz meg rendszeresen a közösségi intézményrendszer lassú, tohonya és célszerűtlen működése miatt.

A brüsszeli bejelentés egyébként nem lehetett váratlan fordulat a kormány illetékeseinek. Az uniós előírások szerint ugyanis az internetet terhelő adónak a normál kulcsba kell tartoznia, ami Magyarországon 27 százalék. Azt is a direktíva határozza meg, hogy milyen termékekre és szolgáltatásokra lehet kedvezményes kulcsot alkalmazni: ide tartoznak az élelmiszerek és a lakásépítés, az internet azonban nem.

Deutsch Tamás szerint végrehajtják a döntést, és 2017-től 18 százalékra csökkentik az áfát
Szabó Miklós / Népszabadság

Miután a kormány és az Országgyűlés is úgy határozott tavasszal, hogy szeretné a 18 százalékos kedvezményes kulcsot alkalmazni, a kabinetnek a kivétel engedélyezését kellett kérnie Brüsszeltől. Deutsch Tamás bízott abban, hogy Brüsszel erre áldását adja, de nem így történt. A bizottság csak kivételes esetekben engedélyezi az irányelvtől való eltérést. Az intézkedés egyébként 14 milliárd forint bevételkiesést jelentene a költségvetésnek, de azon ritka kezdeményezések egyike, amelyben teljes az egyetértés az iparág cégei és a kormány között.

„Ha Magyarország a jelenlegi helyzetben csökkentené az internet-előfizetések általános forgalmi adóját, azzal megsértené az EU áfairányelvét. A jogszabályok megszegése pedig általában kötelezettségszegési eljárást von maga után” – mondták lapunknak névtelenséget kérő uniós források. Hozzátették: „konstruktív párbeszédet” folytatnak a magyar kormánnyal a szabályozásról, és bíznak a pozitív végkifejletben. Brüsszel egyébként várja a tagállamok javaslatait az irányelv módosítására.

Áfareform mint mentőöv

Az Európai Bizottság április elején közzétett cselekvési tervében politikai útmutatást kért a kormányoktól és az Európai Parlamenttől az általános forgalmi adó reformjára vonatkozóan. Egyúttal jelezte, hogy 2016-ban és 2017-ben valamennyi konzultációra bocsátott kérdésben javaslatokat terjesztenek elő. Ha Magyarország meglépi az adócsökkentést még az irányelv módosítása előtt, akkor a bizottság hivatalból kötelezettségszegési eljárást fog kezdeményezni. Ám az az ügy és az érdeksérelem súlyosságától is függ, milyen gyorsan megy végbe ez a folyamat – ami a várakozások szerint ez esetben lassú lesz. A magyar kormány már rutinos az ilyen eljárásokban, de mindenki arra számít, hogy mire az ügy eljut a bíróságig, addigra már meglesz, vagy közvetlenül jóváhagyás előtt áll majd az irányelv módosítása, így végül a bíróság akár úgy is dönthet, hogy nem marasztalja el hazánkat. Ennek a forgatókönyvnek persze feltétele, hogy ne változzon az uniós politikai elkötelezettség az internetet terhelő adók csökkentésével kapcsolatban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.