Az E.ON is visszaadja lakossági gázfogyasztóit

A GDF Suez után az E.ON is visszaadja az államnak a lakossági gázfogyasztók kiszolgálásának jogát. Újabb, ezúttal körülbelül 600 ezer dunántúli fogyasztó kaphat a jövőben közvetlenül állami gázt.

Április 24-én az E.ON Energiaszolgáltató Kft. hivatalos kérelemmel fordult a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH), hogy vonja vissza a cég egyetemes gázszolgáltatói engedélyét - közölte az E.ON. A hivatal az eljárási rend szerint ilyenkor jogosult más szolgáltatóktól ajánlatokat bekérni az – elsősorban lakossági ügyfeleket magában foglaló – ügyfélkör átvételére, és azok alapján kijelölni azt az új társaságot, mely a jövőben az érintett lakossági ügyfélkör számára a gázszolgáltatást biztosítja. Amennyiben nem érkezik ajánlat, a hivatal jogosult az új szolgáltató kijelölésére.

Az E.ON egyetemes gázszolgáltatásra jogosult ügyfélkörének átadás-átvételi folyamata az érintett ügyfeleknél a szolgáltatás minőségét nem érinti. A szolgáltató-váltással kapcsolatos teendőkről, változásokról a megszokott formában, időben és teljes körűen tájékoztatja fogyasztóit a társaság. A vállalatcsoport minden szakmai támogatást megad a folyamat zökkenőmentes lebonyolítása érdekében mind a hivatal, mind az újonnan kijelölt engedélyes részére.

Az E.ON gázpiaci lakossági ügyfelei kapcsolatban maradnak az E.ON munkatársaival, hiszen területileg illetékes rendszerüzemeltetőként továbbra is az E.ON helyi leányvállalatai végzik többek között a hálózat karbantartását, fejlesztését, illetve a mérőórákhoz kapcsolódó egyéb feladatokat. 

A folyamat nem érinti az E.ON csoport árampiaci ügyfeleit (sem lakosságit, sem versenypiacit), illetve nem érinti a gáz versenypiaci ügyfeleit sem. Számukra a vállalatcsoport az eddigiek szerint biztosítja a szolgáltatást.

Az E.ON döntése része annak a stratégiai átalakítási folyamatnak, amit a tavalyi év folyamán indított a vállalatcsoport a fenntartható működés, a minőségi, értéknövelő és biztonságos szolgáltatás érdekében.

Ügyfeleiért az E.ON a jövőben az energiaellátást biztosító korszerű hálózatok további fejlesztése és kiemelten biztonságos üzemeltetése mellett új energetikai megoldások kidolgozására és bevezetésére összpontosít. Ezen belül külön kiemelt hangsúlyt fordít a vállalat a kis-, közepes- és nagyvállalati ügyfélkör áram- és gázellátására, az ügyfelek különleges igényeire kidolgozott energetikai megoldásokra, a partnerségre, valamint az energiaipar nemzetközi fejlesztéseinek hazai bevezetésére - írják.

Az E.ON internetoldalai 611 ezerre teszik lakossági gázfogyasztóik számát. Az Észak-Dunántúl kivételével, az egykori Kögáz és Ddgáz területén az összes dunántúli gázfogyasztó hozzájuk tartozik.

A korábbi eljárásrend szerint ilyenkor a MEKH hirdetményt tesz közzé, ki vállalná át a feladatot. Erre minden valószínűség szerint az állami Főgáz vállalkozik az új központi állami közműszolgáltatás keretén belül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.