galéria megtekintése

Az Elmű-Émász lemond a lakosságról

2 komment


M.I.
Népszabadság

A német hátterű Elmű és Émász mai közgyűlési döntései értelmében a fővárosi, Pest megyei és észak-magyarországi áramszolgáltatók lemondanak a lakosság ellátásáról. Ennek nyomán 2017-től már az állam szolgáltathat a területen lakóknak. A kormány a külföldi energiacégek hazai hálózatait trükkösen, közel ezermilliárdos MFB-kölcsönből vásárolná ki.

Néhány perccel ezelőtt a német RWE és EnBW többségi tulajdonában lévő, de a tőzsdén is forgó Elmű, illetve Émász közgyűlése megszavazta a vagyonelemeik állami kézbe adását lehetővé tévő előterjesztéseket. Ennek megfelelően a Közép-Magyarországon - így a fővárosban - jelen lévő Elmű és az Észak-Magyarország áramellátásáért felelős Émász a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál kéri a lakosságot is magába foglaló egyetemes szolgáltatási joga visszavonását, egyszersmind átadja azt az augusztusban alapított Elmű-Émász Energiaszolgáltató Zrt.-nek.

A májusban az RWE és a kormány között aláírt szándéknyilatkozat értelmében az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 2016 januárjáig kívánja megszerezni az Elmű-Émász egyetemes szolgáltatási ágát. Ez az Elmű-Émász esetében ismereteink szerint eltér majd a gázpiacon tapasztaltaktól. Ott a külföldi gázszolgáltatók az állam számára ingyenesen lemondtak a veszteséges lakossági ellátási jogról, amit a szakhivatal az állami Főgázra ruházott át. A milliós ügyféladatok átadása - "migrációja" - ugyanakkor komoly problémákat okoz, a rendkívüli leolvasásoktól kezdve a tartozások kezeléséig. Az Elmű-Émász esetében a terv az, hogy ezt az áramszolgáltató csoport házon belül oldja meg - az Elmű Nyrt. és az Émász Nyrt. mint átadó, illetve a saját tulajdonú Elmű-Émász Energiaszolgáltató mint átvevő között -, majd az MFB ezt a céget vásárolná meg. Ezáltal az eddig forgalomképtelennek mondott jog mégis forgalomképessé válik, amiért az állam pénzt fizethet.

A májusi szándéknyilatkozat szerint emellett az MFB megvásárolja az Elmű és az Émász hálózatait működtető kft.-k 49-49 százalékát, valamint több ütemben birtokon belülre kerül a két energiacég ügyfélszolgálatait működtető Elmű-Émász Ügyfélszolgálati Kft.-ben is. (Egy másik vonalon az állami MVM 26-ról 49 százalékra növelné részesedését a szintén RWE-többségű Mátrai Erőműben.) Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi szavaiból arra lehet következtetni, hogy az átadás-átvétel után a két térség többmilliós lakossága 2017 január 1-től kapna állami áramot. 

 

Az Index által ma megszellőztetett állítólagos belső miniszterelnökségi irat szerint az állam az Elmű-Émász egyetemes szolgáltatásáért és ügyfélszolgálatáért összesen hétmilliárd forintot szánna. A hálózatok 49 százalékáért 2016-ban 153 milliárdot fizetnének, míg a fennmaradó 51 százalékot 2017-ben 158,4 milliárdért vennék meg. Az állam mindezt hitelből szeretné megvalósítani.

A közöltek tanúsága szerint a magyar állam az összes külföldi hátterű energiacég szolgáltatási és hálózati üzletágának felvásárlását célozza. Igaz, a listából hiányzik az E.ON lakossági áramszolgáltatása és -hálózata, valamint a Tigáz gázhálózata. A hálózatok az úgynevezett Első Nemzeti Infrastruktúra Alapba kerülnének, a Főgázzal és a majdani áramszolgáltatóval együtt az állami ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató égisze alá.

Az idézett anyag viszonylag részletesen vázolja a közműellátók átvételéhez és működtetéséhez szükséges anyagi szükségletet, ami így közel ezermilliárd forintra jön ki. Ezt az állam Lázár Miniszterelnökségének javaslatára trükkösen az MFB-től venné fel. A tétel így ugyanis szerintük nem növelné az államadósságot. A csavarra az adna módot, hogy az ezt tiltó uniós szabály csak 2020-ban lép életbe.

A tervezet cinikusan utal arra, hogy egy majdani teljesen állami energiaszektor számára a kormány már igyekszik a szabályozókon keresztül több forrást biztosítani. A külföldi tulajdonosok most ugyanis a központilag a költségek alá szorított hatósági tarifák miatt kényszerülnek vagyonelemeik eladására.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.