Az éj leple alatt feketén szállít az Uber, a taxi és az Oszkár is

Ami a számla- és nyugtaadást illeti, nincs mit egymás szemére vetniük a személyfuvarozóknak. Tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fokozott ellenőrzéseket tartott a szektorban. Nemcsak a taxisokat, hanem a mobiltelefonos applikációk felhasználásával szervezett szolgáltatást kínálókat is ellenőrizték; az Ubert, a Wundercart, a „telekocsizókat”.

A NAV ellenőrei utasként rendelték és próbálták ki a szolgáltatásokat. Kiderült, hogy sokan még az elvileg egyedül autózók költségcsökkentését elősegítő telekocsi-szolgáltatásból is üzletet csináltak: azaz az útitársakat nem saját költségük csökkentése ­miatt, hanem jövedelemszerzés céljából vették fel.

Szabálykövetésből a sárgák is gyengék
Földi D. Attila / Népszabadság

Az Uber- és a Wundercar-sofőrök közül szinte senkinek nem volt adószáma, és nyugtát vagy számlát sem adtak. A NAV ellenőrei­nek tapasztalatai szerint ugyanakkor a hagyományos taxisoknak sincs mit uberes kollégáik szemére vet­niük. Az éjszaka és hajnalban dolgozóknak legalábbis biztosan nincs. Akár címre rendeltek, akár droszton fogtak maguknak autót az ellenőrök, sötétedéstől pirkadatig az eredmény szinte mindig ugyanaz volt: se nyugta, se számla. Azoknál is gyakran találtak például nyilvántartási, könyvelési hibákat, akik adtak nyugtát, kérésre számlát is.

A NAV eddig az összes személyszállítási szolgáltatót egy kalap alá vette, ám ez – mint megtudtuk – változni fog. A szervezet olyan kódolást vezet be, amely lehetővé teszi a taxik és az új személyszállítási formációk ellenőrzési tapasztalatainak szétválogatását.

Eközben az Uber is hallatja hangját: online petíciójukhoz, amellyel a működésük melletti kiállásra buzdítanak, a 110 ezer felhasználóból tegnap estig már több mint ötezren csatlakoztak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.