Autóipari beszállító érkezik Miskolcra

Szingapúri vállalatok magyarországi beruházásairól és magyar cégek szingapúri befektetéseiről tárgyalt szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a délkelet-ázsiai országban, ahol több konkrét befektetésről, így egy új, Miskolcon létesítendő gyár építéséről született megállapodás.

Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon elmondta, hogy tárgyalt Szingapúrban Kasivisvanathan Shanmugam külügy- és igazságügyi miniszterrel, és találkozott a legnagyobb szingapúri vállalatok vezetőivel.

Kifejtette, hogy Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja az Európai Unió és Szingapúr közötti szabadkereskedelmi megállapodás mielőbbi aláírását. Látogatása idején megállapodtak a kettős adóztatás elkerüléséről szóló kétoldalú egyezmény felülvizsgálatáról.

A miniszter látogatásán megállapodás született arról, hogy a Patec Automotive szingapúri autóipari beszállító vállalat a jelenleg Kínában lévő gyártási tevékenységét folyamatosan áttelepíti Magyarországra, és ennek első lépéseként - ötmillió eurós beruházás keretében - új gyárat épít Miskolcon, ahol első ütemben kétszáz új munkahelyet teremt. Szijjártó Péter részt vett a szingapúri üzleti szövetség rendezvényén, amelynek végén a Magyar Kereskedőház magyar borok szingapúri exportjáról írt alá megállapodást.

A magyar miniszter szerint gazdasági sikernek tekinthető, hogy a mobilfizetési és kereskedelmi szolgáltatásokat kínáló Cellum vállalat létrehozta Szingapúrban ázsiai-csendes-óceáni térségbeli központját, és az elkövetkezendő években négymillió eurót fektet be, hogy a százszázalékos magyar mérnöki innováció keretében megvalósuló mobilfizetési szolgáltatások ott is teret tudjanak hódítani. Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Kóka János volt gazdasági miniszter érdekeltségi körébe tartozó vállalatról van szó. A tárcavezető megnyitó beszédet mondott 12 magyar startup vállalatot bemutató rendezvényen, és e vállalatok között volt a Cellum, amely fizetési alkalmazásait Kóka János mutatta be.

A külgazdasági és külügyminiszter szingapúri tárgyalásain megállapodás született a légügyi egyezmény megújításáról, valamint egy felsőoktatási megállapodás megkötéséről, amely keretében harminc szingapúri ösztöndíjast fogadnak magyar egyetemek, és a szingapúri felsőoktatási intézmények is fogadnak magyar egyetemistákat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.