Augusztusban nőtt a vendégéjszakák száma

A nyár utolsó hónapjában 4,8 százalékkal több vendég 5,3 százalékkal több éjszakát töltött el itteni szálláshelyeken.

A belföldi vendégéjszakák számának hat százalékos növekedési üteme augusztusban az idén először haladta meg a külföldiekét, amely 4,5 százalékos növekedést mutatott - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. Augusztusban 4,8 százalékkal több vendég, 5,3 százalékkal több éjszakát töltött el a szálláshelyeken, mint egy évvel korábban.

Az év első nyolc hónapjában a külföldi vendégek és az általuk eltöltött éjszakák száma egyaránt 7,3 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakában mért értéket. A belföldi vendégek száma január-augusztusban 1,3 százalékkal kevesebb, a vendégéjszakáké 0,3 százalékkal több volt, mint tavaly.

A belföldi vendégek augusztusban 1875 ezer éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, ez a teljes vendégforgalom 53 százaléka. Számuk 3,3, az éjszakáké 6,0 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest.

A külföldi vendégek 1636 ezer éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 6,6, az éjszakáké pedig 4,5 százalékkal nőtt 2011. augusztusához viszonyítva. A vendégéjszakákban mért forgalom 47 százaléka, a szállásdíjbevétel csaknem 54 százaléka származott külföldiektől.

A legjelentősebb küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma az Egyesült Királyság, Románia és Csehország esetében csökkent, míg Németország, Ausztria, Oroszország, Olaszország, az Egyesült Államok, Spanyolország és Lengyelország esetében nőtt.

  A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 63,3 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagosok 77,3, a négycsillagosok 74,6 százalékos foglaltságot értek el. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 13 927 forint volt augusztusban, 5,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó revpar) 8821 forint volt, 13 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 12 százalékkal emelkedett, 32,4 milliárd forint volt. Ezen belül szállásdíj bevételek augusztusban 13 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz mérve, és 19,6 milliárd forintot értek el. Egy euró 279 forint volt augusztusban, 7 forinttal, 2,4 százalékkal gyengébb, mint egy évvel korábban - közölte a KSH.

Budapesten a vendégforgalom összességében 4,3 százalékkal nőtt a külföldi vendégéjszakák 6,8 százalékos növekedésének eredményeképpen, miközben a belföldi vendégéjszakák száma jelentősen, 13,7 százalékkal visszaesett. A vendégforgalom jelentős részét fogadó három-öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára augusztusban 9400 és 26 500 forint, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 5900 és 21 700 forint között alakult. A balatoni üdülőkörzetben a belföldi vendégéjszakák száma - a korábbi hónapoktól eltérően - 8,0 százalékkal emelkedett, meghaladva a külföldi vendégéjszakák számában mért növekedési indexet.

A működő kereskedelmi szálláshelyek közül 2012 augusztusában még 2269 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket és 1889 egység Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek 2,5 milliárd forint értékben fizettek kártyával a szálláshely- és kapcsolódó szolgáltatásokért, amelynek aránya csaknem 90 százalékos volt.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó vállalkozások a szálláshelyeken augusztusban közvetlenül 32 ezer főt foglalkoztattak, ez 2,5 százalékkal kevesebb, mint 2011 azonos időszakában. A részmunkaidős foglalkoztatás aránya a szállodákban kategóriánként változó, kölcsönzött munkaerőt lényegében csak a négy-, illetve az ötcsillagos egységek foglalkoztattak, minimális arányban.

2012. augusztus 31-én Magyarországon 3175 kereskedelmi szálláshely működött, ezen belül 1001 szálloda 58 ezer szobával és 1094 panzió 12 ezer szobával. A szállodákban augusztusban csaknem 1400 szobával több állt rendelkezésre, mint az előző év azonos időszakában. Budapesten a vizsgált időszakban 182 szálloda működött, ezek kapacitása közel azonos, mint 2011-ben. Az egyéb szálláshelyek - üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek - száma országosan 1080 volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.