galéria megtekintése

Tiltakozás: megint csak a Fidesz kegyeltje nyerhet

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 25. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Hevesen reagáltak a pénzügyi szolgáltatók leendő informatikai auditoraival szemben állított követelménylistára az IT-cégek. Ez meglátásuk szerint az iparág szereplőinek nagy többségét elüti a lehetőségtől. Várhatóan itt is csak egy Fidesz-kedvenc nyerhet.

Heves reakciókat váltott ki az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) tagjai körében a pénzügyi társaságok leendő informatikai tanúsítóira vonatkozó kormányrendelet-tervezet – derül ki az érdekképviselet lapunk birtokába került véleményéből. Mint arra korábban rávilágítottunk, a brókerbotrányok ürügyén a Fidesz a pénzügyi társaságok, vagyis bankok és biztosítók számára a tavaly kiötölt közműszámla-tanúsításra hasonlító informatikai auditot kíván kötelezővé tenni.

Az átvilágítás már nyilvánosságra hozott céljai jelentős átfedést mutatnak a számlatanúsítványnál megszabottakkal. Így garantálni kell például a rendszer „zártságát” és azt, hogy senki ne férhessen hozzá szabálytalanul. A kapcsolódó, egyelőre nem nyilvános kormányrendelet-tervezet a leendő tanúsító szervezetekkel szemben ennél jóval hosszabb és részletesebb követelménylistát sorol fel. Ez a közműszámlaügyben már kiforrott, a szakma szerint egyedül a Hunguard Kft.-re szabott elváráslista jelentős kibővítésének minősíthető.

A banki és biztosítói szo  vereken a sor
A banki és biztosítói szoftvereken a sor
Reviczky Zsolt / informatika

 

Az IVSZ úgy véli: miközben az erősebb szabályozás és a tanúsítók minőségalapú szűrésének igényét senki nem vitatta, a tervezet nem eredményezi a szolgáltatás minőségének javulását. A közölt feltételek ugyanis nem állnak összhangban az információbiztonsági szakma nemzetközi szabványaival. Miközben például a terv minősített (nemzetbiztonsági okokból titkosított) adatok kezelését feltételezi, a pénzintézetek ilyen tevékenységet nem végeznek. A tanúsító legfeljebb üzleti, biztosítási és banktitkokhoz férhetne hozzá.

Az előírás a célra amúgy alkalmas vállalkozások nagy többségét lehetetlenítené el a szakmai munka folytatásától – szögezik le. A rendelettervezetben nem pontosították a tanúsító szervezet fogalmát, elvárt tevékenységi körét és azt se, mi lenne a pontos feladata, mely rendszerek összességét kell tanúsítani.

Nehezen értelmezhető a két szakirányú felsőfokú végzettségre vonatkozó előírás is. Az informatikai tanúsítás számos típusú végzettséget igényel. Így itt egy felsőfokú végzettségű és legalább kétéves szakmai gyakorlattal rendelkező szakértő megkövetelését javasolják. Piacismereti hiányokról tanúskodik az az előírás is, hogy a tanúsító legalább tíz munkavállalót foglalkoztasson teljes munkaidőben. A munkavállalók magas száma az IVSZ meglátása szerint nem áll arányban a társaság szakmai felkészültségével.

A piacon működő tanácsadóknál ennél jellemzően kevesebben dolgoznak teljes munkaidőben, inkább specialisták és nem nagy cégek üzletágai. Ehelyett a foglalkoztatott kollégáktól szakirányú szakmai végzettséget követelnének meg. Mindezen okokból azt a feltételt, hogy a részvényesek és a munkavállalók közül legalább ötnek legyen nemzetbiztonsági tanúsítványa, törölnék. A jogszabály-fogalmazó felkészületlenségét bizonyítja a referenciákkal szemben támasztott követelmények első látásra bonyolult, szakértői szemmel mégis kezelhetetlenül laza körülírása.

A tervezet jártasságot igényel az informatikai biztonsági rendszerekben, ám ezt nem pontosítja az értelmezhetőség szintjéig: ebbe például most egy egyszerű biztonsági szoftver is beleérthető lenne.

A birtokunkba került rendelettervezeten ugyan véleményezőként valóban szerepel harmadmagával az IVSZ, ám szakmai tanácsait a jelek szerint egyáltalán nem vették figyelembe. Így ennek megfelelően maradt az alapvetően nemzetbiztonsági logikára épülő követelményrendszer, ami már a tavalyi első verzióban is csak a Hunguard egyszerű fideszes kistafírozásához szolgált eszközül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.