A jegybank éléről átálltak a sötét oldalra

Ben Bernanke a „sötét oldalt” választotta, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) éléről nyolc év után tavaly februárban távozó szakember a Citadel Investment Group tanácsadójaként tér vissza a pénz világába. A Wall Street legnagyobb fedezeti alapja 25 milliárd dollárt fektet be, s ahhoz, hogy a pénz jó helyre kerüljön, számítanak Bernanke tapasztalatára.

A Fed volt elnöke, aki a 2008-as válság menedzselésében kiemelkedő szerepet játszott, most pénzügyi és a világgazdaság fejlődési irányait illető kérdésekben segíti a Citadel gárdáját, és személyes varázsát is beveti az ügyfelekkel való találkozókon. Bernankének jegybankárként kisujjában van a szakma, ezt szeretnék sűrű dollárokra váltani Kenneth Griffin multimilliárdos befektetési társaságánál.

Greenspan és Bernanke: álláshalmozók lettek
Greenspan és Bernanke: álláshalmozók lettek
Jason Reed / Reuters

Bernanke számára ez még csak a kezdet, hiszen elődje, a kilencvenedik életévében járó, magyar származású Alan Greenspan mandátumának kitöltése után álláshalmozóvá vált: a Deutsche Banknál vállalt tanácsadói állást, s a Pacific Inverstment alapkezelőnél, valamint a Paulson & Company fedezeti alapnál kamatoztatja tudását. A Fedtől az üzleti életbe távozók sorát gyarapítja Jeremy Stein, aki Fed-kormányzói posztjáról lemondva, majd a kötelező kivárási időt letudva márciustól a 20 milliárd dollárt fialtató Blue Mountain Capital Management alkalmazásába lépett, elhagyva egyben harvardi katedráját is.

A cégnél a pénzügyi kockázatvállalással, a Fed politikájával és a piac szabályozásával összefüggő kérdésekben számíthatnak Stein szakértelmére. Ben Bernanke a Citadelhez történt csatlakozását azzal magyarázta, hogy olyan céghez akar menni, amelynek semmilyen kapcsolata sincs a Feddel, így lobbitevékenységre sem kérhetik fel. A lehetséges érdekellentétek miatt nemet mondott a kereskedelmi bankok felől érkező ajánlatokra. Anyagilag biztosan nem jár rosszul, hiszen a Fednél kapott évi 200 ezer dollárját akár egyetlen, befektetők körében tartott előadásával megkeresheti.

Bernanke nem kötött exkluzív szerződést a Citadellel, a cégnek nem részvényese, és éves fizetését sem kötötte az újságírók orrára. Ahogy a magyar ex-MNB-elnökök sem tárják a nyilvánosság elé anyagi helyzetüket, a vagyonbevallás ugyanis csak hivatali idejük alatt kötelező. A rendszerváltás óta eltelt időszak hazai jegybankelnökei közül Surányi György a CIB Bank elnökeként hasznosította tudását, a jegybankot számtalanszor kritizáló, s emiatt a Matolcsy-érában többször is rendreutasított Bod Péter Ákos a Közgázon oktatja az ortodoxiát, a Fidesz-barát Járai Zsigmond a CIG biztosító alapítójaként gyarapította vagyonát, míg Simor András az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) alelnökeként tevékenykedik hazánk felzárkóztatásáért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.