galéria megtekintése

Ha ön is kapott ilyen felszólítást, várjon a befizetéssel

2 komment


Marnitz István

A közműhivatal után már a fogyasztóvédőket is érdekli, hogy a Tigáz vagy más szolgáltatók csak éltek, vagy vissza is éltek a behajtási költségátalány felszámításának jogával.

A Tigázon kívül egy másik szolgáltatóval szemben is érkezett panasz a behajtási költségátalány alkalmazása kapcsán – közölte lapunkkal a gázszolgáltató ügyében vizsgálódó Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH). A hatósághoz ugyanakkor 1500, a Tigáz ebbéli gyakorlatát kifogásoló jelzés érkezett: a szolgáltató ugyanis – mint azt lapunk feltárta – szabályellenesen magánszemélyeknek is küldött egy évre visszamenőleg havi 40 euró – 12-13 ezer forint – behajtási költségátalány megfizetésére vonatkozó felszólítást.

Az egységesen 40 eurós költségátalány csak cégekre terhelhető, valamennyi, akár egyetlen nap késéssel befizetett számla után is. A törvényjavaslatot tavasszal Kósa Lajos fideszes frakcióvezető terjesztette a parlament elé, egy EU-irányelvre hivatkozva. A más uniós kezdeményezéseknek oly hevesen ellenálló kormánypárt kevéssé vizsgálta, hogy a fizetőképességre, a tartozás méretére és az eltelt időre is érzéketlen, számlánként több mint tízezer forintos büntetés a kisebb cégeket is anyagi romlásba döntheti. Az éles hazai versenyben ugyanakkor az eladók általában nagyvonalúan lemondtak ebbéli jogukról.

A behajtási költségátalány leginkább a több millió közműügyfélre jelent fenyegetést. A szolgáltatók szép csendben el is kezdték alkalmazni. Ám a Tigáz belecsapott a lecsóba. Lapunk egy hónapja tárta fel, hogy egy, a bevételei miatt rendre néhány napos késedelemmel fizető Tigáz-ügyfél a vele egy mérőn lévő cége mellett személyesen is kapott egy évnyi számlabefizetései miatt egy közel 150 ezer forintos felszólítást. A Tigáznál erre vonatkozó sokadik kérdésünkre elárulták: ilyen esetben nem tudják elkülöníteni a lakossági és a céges felhasználást (és ez címzéskor se tűnt fel nekik). Akkor még azt írták: ha magánszemélynek küldenek ilyet, azt nem kell befizetni.

 

Arra, hogy mi legyen azzal, aki már fizetett, nekünk nem feleltek, de öt napra rá közzétették: közös lakossági-vállalkozási ügyfélazonosító esetén előfordult, hogy az értesítést tévesen a lakossági fogyasztóknak küldték ki, illetve volt, hogy „tévesen értelmezték" a törvényt. Ezeket a Tigáz ily módon visszavonta, és ígéretet tett a befizetések visszatérítésére. A MEKH a vizsgálatra vonatkozó kérdésünket akkor még azzal hárította, hogy nem kaptak a Tigázra vonatkozó panaszokat. Húsz napra rá viszont közleményükben már 1500-ilyenről tudósítottak, közülük 345-öt írásban kaptak meg. A minap panaszokra hivatkozva a MEKH társszerve, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is észrevétette magát.

Gázmérő-leolvasás. A cégek szankcionálhatók különdíjjal, ha késnek, a magánszemékyek nem
Gázmérő-leolvasás. A cégek szankcionálhatók különdíjjal, ha késnek, a magánszemélyek nem
Czeglédi Zsolt / MTI

Hangsúlyozzák: a költségátalány csak olyan cégekre alkalmazható, amelyek nem tudják magukat kimenteni. Igaz, mint írják, a lakosságon kívüli ügyekben nem illetékesek. Tudomásuk szerint a behajtási költségátalányt alkalmazzák áram-, gáz és vízszolgáltatók is.

A MEKH azt rója fel a Tigáznak, hogy nem jelezte előre se a hivatal, se felhasználói felé, hogy alkalmazni kívánja a költségátalányt. Nem kezdeményezett üzletszabályzat-módosítást se. Arról nem nyilatkoztak, hogy ha ez a céges vevők esetére igaz, úgy a Tigáznak a vállalkozások számára is vissza kell-e fizetnie a sarcot. A MEKH válasza szerint más szolgáltatóktól érkezett üzletszabályzat-módosítási kérelem, de ezeket nem nevezték meg. Ama kérdésünk megválaszolásától, hogy eddig hány lakossági fogyasztónak és mennyit fizettek vissza, a Tigáz a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva elzárkózott.

Mindazonáltal a lavinát elindító Mária lapunkat arról tájékoztatta, hogy panaszos levelére válaszul a Tigáz elnézést kért tőle és visszavonta a vele mint magánszeméllyel szemben megfogalmazott követelését. Most már csak azt nem tudja, hogy ha a MEKH szerint a Tigáz megfelelő előkészítés híján a cégektől is szabálytalanul követelte a költségátalányt, úgy mikrovállalkozása nevében befizesse-e az ott is anyagi összeomlást okozó közel 150 ezret. A válaszra alighanem a hivatali vizsgálat végéig várni kell.

Behajtani szabad

Egy olvasónk az Elmű-ÉMÁSZ fura levelét osztotta meg lapunkkal. Eszerint az áramszolgáltató az ügyféllel szemben felszámítja ugyan a behajtási költségátalányt, de érvényesítésétől mégis eltekint. Megkeresésünkre Boross Norbert szóvivő leszögezte: gyakorta, főként a nagyobb, a tartozásra egy fajta kamatmentes hitelként tekintő cégek esetében igenis érvényesítik jogukat. Nem tagadta ugyanakkor, hogy a vállalkozásokért folytatott piaci versenyben mérlegelhetik a felszámítást. Azt határozottan tagadta, hogy magánszemélyeket is felszólítanának: náluk nem fordulhat elő, hogy egyazon mérőszám alatt szerepeljen magánszemély és cég – szögezte le. Az EDF Démász 2014 augusztusa óta érvényesíti a behajtási költségátalányt gazdálkodó szervezetekkel szemben, amit a törvény kötelezővé tett - közölték a francia hátterű áramszolgáltatónál.

Az érintett kör fizetési fegyelme ezáltal érdemben javult. A lakossággal szemben nem alkalmazzák az eljárást, de tőlük is pontos fizetést kérnek, hisz esetükben is felszámítható például késedelmi kamat vagy felszólítási díj. Az E.ON céges ügyfelei több módon is tisztázhatják a pontos fizetés részleteit, így a társaság jelenleg nem alkalmazza a behajtási költségátalányt – közölték a német hátterű energiacsoportnál. A nemzeti közműszolgáltatási rendszer részeként működő Főgáz szintén nem alkalmazza a kizárólag a nem lakossági ügyfelekre vonatkozó behajtási költségátalányt – szögezték le az állami ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltatónál.

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségénél csak annyit mondtak, hogy az alkalmazás tagvállalataik üzletpolitikájától függ. A hulladékcégek érdekképviseleténél furamód azt mondták, hogy őket a szabály nem érinti , pedig ez minden kereskedelmi ügyletnél él. A többségében állami-önkormányzati vállalatokat képviselő víziközműszövetség lapunkat nem méltatta válaszra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.