Elmeszelték az Elműt és az ÉMÁSZ-t

Az Elműnek 4 millió, az ÉMÁSZ-nak 2 millió forint büntetést kell fizetnie, mert ügyfeleik egy részének januárban két korábbi számlájukat is be kellett fizetniük. Ennek oka, hogy a november 1-i rezsicsökkentés részletszabályainak késedelmes kihirdetése miatt később kezdték kiküldeni a csökkentett tarifákat tartalmazó csekkeket.

Az Elmű 324 ezer, az ÉMÁSZ pedig 179 ezer fogyasztója esetében tavaly novembertől úgy módosította részszámlás fizetési határidejét, hogy egyazon hónapra több fizetési kötelezettség is esett. Ezt a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) mostani határozatával jogszerűtlennek minősítette.

Hozzáteszik, a két - a német RWE-EnBW irányítása alatt álló - áramszolgáltató ezzel saját üzletszabályzatát is megsértette. Az Elműt négymillió, az ÉMÁSZ-t pedig kétmillió forintra büntették meg.

Mindemellett leszögezik, hogy a novemberi 11,1 százalékos rezsicsökkentést mindkét cég érvényesítette.

Boross Norbert szóvivő megkeresésünkre közölte: a november 1-től érvényes 11,1 százalékos árcsökkentés konkrét rendeletei csupán néhány nappal az érvényesítés előtt jelentek meg. Már akkor jelezték, hogy ennyi idő alatt nem tudják átállítani számlázási rendszerüket. Kértek haladékot, de nem kaptak. Tudták, hogy ezzel papíron szembekerülhetnek saját szabályaikkal, de a fizikai átálláshoz feltétlenül szükségük volt legalább két hétre. Érintett ügyfeleik ennyi idő késéssel kapták meg az október-novemberi csekket. Számukra ráadásul méltányosságból a fizetési határidőt is kitolták. Ennek folytán az október-novemberi és november-decemberi számlák kifizetése valóban egy hónapon belülre eshetett - közölte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.