galéria megtekintése

Hoppá! Egymilliós banánhéjon csúszott el Matolcsyék kedvenc befektetője

7 komment


Marnitz István

Egy aprócska malőr miatt kínos adóvégrehajtásba futott bele a Ferida, a Matolcsy-féle jegybank alapítványainak befektetőcége.

Végrehajtást kezdeményezett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tőzsdézéseiről elhíresült alapítványi cége, a Ferida ellen a NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatósága hátralékkezelési osztálya – derül ki a Céginfó.hu adatbázisából. A végrehajtást augusztus 30-án rendelték el.

A Ferida korábban Tesla- és Netflix-részvényekre is tett
A Ferida korábban Tesla- és Netflix-részvényekre is tett
Szabó Miklós / Népszabadság

A Ferida Zrt.-nek a NAV Szociális Hozzájárulási Adó-számláján egy adminisztratív hiba miatt 1 millió 26 ezer forint adótartozása alakult ki – tájékoztatta lapunkat a társaság képviseletében Márkus Balázs igazgatósági elnök. Az összeget a társaság a múlt héten rendezte. Az eset büntetést nem vont maga után. Jelenleg a Ferida Zrt.-nek nincs semmilyen adótartozása – szögezte le a híradások szerint korábban brókerként tevékenykedő elnök.

 

A NAV az utóbbi idők során rendkívül szigorúan, lényegében a tartozás lejártakor már bejegyzi a végrehajtást. Ennek nyoma az összeg esetleges rendezése ellenére a nyilvános cégpapírokban marad. Ugyanakkor a hazai gazdálkodók többsége rendesen fizeti tartozásait és jellemzően nincs ilyen folt az üzleti múltjukban.

Az MNB által botrányos körülmények között alapított és működtetett alapítványok közül a Pallas Athéné Domus Scientiae (PADS) Alapítvány tavaly év végén alapította a Feridát, amelynek alaptőkéjét idén kétmilliárd forintra emelték. A PADS honlapja szerint az alapítvány részesedése immáron 25 százalék.

Noha a híradások és a közgyűlési jegyzőkönyv szerint részt vállalt a cégben több más MNB-s alapítvány is, a közlésekben szereplő 20 milliárdos tőkeemelés a jegyzett tőkében nem jelenik meg. A PADS több más céget is alapított, amelyekkel az MNB-alapítványok tulajdonosként és partnerként is sűrűn üzletelnek. Sokak szerint az MNB-alapítványok azért hoznak létre cégeket, mert a közpénzköltéseiknek nyilvánosságára vonatkozó alkotmánybírósági határozat ezekre már nem vonatkozik.

A végrehajtási ügy azért különösen kellemetlen a Feridának, mert elméletileg ez a társaság lenne az alapítványok úgymond piaci befektetőcége. A Magyar Narancs május végén hozta nyilvánosságra, hogy a Ferida több százmillió forint értékben többek között Tesla- és Netflix-kötvényeket vásárolt. A két cég részvényárfolyama azóta jellemzően esett, bár ez nem hat közvetlenül a kötvények értékére. A Ferida korábbi tiltakozásában pont arra helyezte a hangsúlyt, hogy nem részvényekbe, hanem kötvényekbe fektet – vagyis a szóban forgó társaságokat hitelezi –, ami szerintük biztonságosabb a tőzsdézésnél. A Ferida amúgy vásárolt többek között MFB-, Eximbank-, Mol-, Erste-, Raiffeisen-, Uni­Credit- és Commerzbank-értékpapírokat és államkötvényeket is.

A társaság május végi közgyűlési jegyzőkönyve szerint a igazgatóság legfőbb feladata három százalék feletti hozam elérése.

Ennek ösztönzésére egy jutalmazási rendszert dolgoztak ki, amihez kérték a közgyűlés hozzájárulását. A Pallas Athéné Domus Concordiae (PADOC) alapítvány ezt nem fogadta el, ám a négy részvényes közül három igennel szavazott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.