galéria megtekintése

Szentségtörő pletykák terjednek Andy Vajnáról

17 komment


Marnitz István

A Tankcsapda és a Halott Pénz koncertjén járt nemrég Kisvárdán Andy Vajna. Kérdés, csak erről beszélgettek-e Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel.


Július 8-án, a kisvárdai Leszfeszten Andy Vajna megtekintette a Tankcsapda és a Halott Pénz koncertjét – tájékoztatta lapunkat Vajna András (korábbi nevén Andrew G. Vajna, vagyis Andy Vajna) hazai film- és kaszinócézár kommunikációs képviselője.

A Bagolyvár helyén zajló építkezés
A Bagolyvár helyén zajló építkezés
A szerző felvétele

Vajna kisvárdai látogatása kapcsán ugyanakkor számos hír kering. Többen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel, a térség országgyűlési képviselőjével együtt vélték látni. Ennek nyomán a lelki szemek előtt máris egy kaszinó villódzó fényei sejlettek fel a nyugodt település központjában. Egyesek azt is tudni vélik, hogy a könyvtár jelenlegi patinás épületében alakítanának ki szerencsejáték-barlangot, könyvet pedig ezután a nemrég elbontott úgynevezett Bagolyvár helyén létesülő épületben lehetne kölcsönözni. (Ezt a Seszták Miklós felügyelete alá tartozó állami vagyonkezelő építi.)

 

A kaszinó nem a kisváros lakosságát, hanem a közeli ukrán piacon célozná.

Ám templom tőszomszédságában sokan szentségtörésnek tartanának egy ilyen szórakozóhelyet,

a Bagolyvár helyén pedig egy emlékhely tervei körvonalazódnak.

Vajna András kisvárdai felbukkanása kapcsán a fürdőfelújításhoz kapcsolódó filmes terveket és egy közeli tóhasznosítási beruházást is rebesgetnek. Kérdéseink kapcsán Vajna András képviselője, illetve a Seszták nevében válaszoló Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csupán annyit szögezett le, hogy kaszinó nem lesz. Arról, hogy Seszták és Vajna mégis miről beszélgettek, a felek megkerülték a válaszadást.

Andy Vajna egy estét töltött a kisvárdai fesztiválon, kaszinó létesítéséről nem tárgyalt és nincs tudomása ilyen kezdeményezésről – fogalmazott a Fidesz-közeli befektető képviselője. Andy Vajna nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost egyébként anyai ágon közvetlenül rokoni szálak fűzik Kisvárdához, látogatása magánjellegű volt – emlékezett az ominózus napra az NFM. Ennek megfelelően a kaszinó létesítésére vonatkozó feltevések téves következtetésen alapulnak és minden alapot nélkülöznek – szögezték le. Kisvárda polgármesteri hivatala nem reagált.

A kaszinópletykát ugyanakkor nem csak Vajna városbeli látogatása táplálja.

Mint ismert, a kaszinók betiltása után először Vajna, majd a debreceni Szima Gábor érdekeltségei kaptak lehetőséget az Orbán-kabinettől jó pénzt hozó játékbarlangok alapítására. Az év elején azután Győrben egy új szereplő, a Treff-Klub Kft. kapott engedélyt. A papírt Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezető, Kruppa Zsolt, a Treff-Klub Kft. ügyvezetője, valamint Seszták Miklós jegyzete ellen (pontosabban utóbbi államtitkára). A sokáig Sesztákkal egy utcában lakó, a térségből származó Kruppa Zsolt egyszersmind ügyvezető-tulajdonosa annak a Várda King Invent Kft.-nek, amelynek egyik telephelye a Seszták Miklós tulajdonában lévő helyi Opel-kereskedés. Korábbi helyi terepszemlénk során a miniszter autószalonjának épületében egy félreeső lépcsőre bukkantunk, amely a cégpapírok tanúsága szerint számos, Seszták Miklóshoz köthető vállalkozáshoz vezet. (Bár ha tényleg valamennyi ott üzemelne, igencsak szűkösen lennének.) A Kruppa Zsolttal ez évig egy címen lakó Kruppa Edina 2007 óta társtulajdonos a Sesztákné Berecz Marianna vezette kisvárdai TFK-Impex Kft.-ben, és a két hölgy 2011 óta társ a Seszták-féle szalon címén fellelhető TFK-Impex Plusz Kft.-ben is.

Mint azt korábban például az RTL Klub feltárta, a ma már a fővárosban lakó Kruppa Zsolt ténylegesen az Egyesült Államokban él. Az Átlátszó által idézett, azóta törölt Facebook-bejegyzések szerint pedig évekkel ezelőtt nála járhatott a Seszták család is.

A Seszták Miklós és Kruppa Zsolt kapcsolatát firtató kérdésünkre az NFM-nél leszögezték, „a további téves következtetések elkerülése érdekében" Seszták Miklós és családja külföldi tartózkodásai során az utazás költségeit saját maguk viselték és viselik a jövőben is. Erre is figyelemmel Kruppa Zsolt nem látta vendégül őket. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter magánprogramjairól nem áll módjukban tájékoztatást adni, mivel azok nem minősülnek a közszerepléseivel összefüggő közérdekű adatoknak, így nem is nyilvánosak és nem is közzétehetőek a sajtó számára. Kérik annak tudomásul vételét, hogy Seszták Miklós családjának egyetlen tagja sem közszereplő, így a személyüket érintő „mindennemű tény, személyes adatnak minősülő információ, adat közlésére nincs lehetőség".

A városi könyvtár épülete
A városi könyvtár épülete
A szerző felvétele

Seszták Miklós és Kruppa Zsolt kapcsolatáról e mondatfüzérekből legalábbis annyit tudhattunk meg, hogy mi nem történt köztük és

mi az, amiről ne kérdezősködjünk.

Mindenesetre bárhol is engedélyezzen a jövőben az Orbán-kormány újabb kaszinót – akár Kisvárdán, akár másutt –, a miniszter családi ismerőse minden bizonnyal a fő esélyesek közé sorolható. A Kruppa Zsolt vezette győri játékbarlang hamarosan nyit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.