Andy Vajna és Szima Gábor viszi a kaszinókat

A nemzetgazdasági tárca közzé tette, hogy ki alakíthat ki kaszinókat az országban. A nyertes két kormányközeli vállalkozás érdekkörébe tartozó társaság lett. A fejlesztési miniszter egyetértésével koncessziós szerződést kötöttek a Las Vegas Casino Kft. képviselőjével összesen öt, budapesti illetve Pest megyei, az Aranybonusz 2000 Kft. képviselőjével egy debreceni és egy nyíregyházi kaszinó üzemeltetésére.
Andy Vajna a Fidesszel ünnepelt, és ünnepelhet most is
Andy Vajna a Fidesszel ünnepelt, és ünnepelhet most is
Kurucz Árpád / Népszabadság

Előbbi társaság Andy Vajna érdekkörébe tartozik, amely már most is működteti a budapesti Las Vegas Casinót. Így e mellett 4 új termet alakíthat ki a régióban. 

Az Aranybonusz Kft. mögött pedig az MSZ Kaszinó Kft. található. Ezen vállalat mögött ifj. Szima Gábor lelhető fel. Az MSZ Kaszinó egyébként sokak számára nem lehet, hiszen az OPTEN céginformációs szolgáltatü adatai szerint 2012 decembere óta a debreceni laddarúgó klubot a DVSC-t működtető, DVSC Futball Szervező Zrt. többségi tulajdonosa. Azon csapaté, amely mögött sokáig a nyerőgéppiacon is érdekelt Szima Gábor állt, aki egyébként az ország leggazdagabb üzletemberei között van. 

A minisztérium hangsúlyozza közleményében, hogy az új játékkaszinók évente közel 4 milliárd forint koncessziós díjbevételt és mintegy 1 milliárd forint általános forgalmi adó bevételt fizetnek a költségvetésnek.

2012-ben döntött a kormány a szerencsejáték-törvény átalakításáról és a játéktermi nyerőgépek teljes betiltásáról. A jogszabály- módosítással a korábbi liberalizált piaccal szemben a kabinet szigorú feltételeket szabott a kaszinónyitásokhoz.

A maximum 10 éves időtartamra szóló koncessziós szerződés különböző ellenőrzési előírások betartatását írja elő. Kaszinókat kizárólag megbízható minősítéssel rendelkező, erős törzstőkéjű cégek üzemeltethetnek. A kaszinókban csak bizonyos játékasztalok, gépek üzemeltethetők, a termekben képpel és hanggal rögzíteni kell, mi történik, így az állami kontroll kizárja a korábbi visszaélések lehetőségét.

Az új rendszer megakadályozza a szerencsejáték szervezők pénzmosással és egyéb bűncselekmények elkövetésével foglalkozó szervezetekkel való, nemzetbiztonsági kockázatot jelentő összefonódását is – írja a minisztérium. A megkötött szerződések a korábbiaknál szigorúbbak, így az állam azonnal megvonhatja a koncessziós jogot a nyertes ajánlattevőktől, amennyiben szabálytalanságot tapasztal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.