Amerikai üzenet: mindenki védje meg magát!

Visszautasították az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed illetékesei azt a felhívást, hogy nemzetközi szinten egyeztessenek a likviditásbővítő program kivezetésének módjáról.

A Fed havi 85 milliárd dollár értékű kötvényvásárlási programjának tervbe vett kivezetése egyedül az Egyesült Államok illetékes döntéshozóira tartozik, ők pedig a washingtoni  Kongresszusnak tartoznak elszámolással, másnak nem – egyértelműsítette a helyzetet az atlantai Fed elnöke, Dennis Lockhart annak kapcsán, hogy a jegybankárok szokásos éves, Jackson Hole-i találkozóján a hétvégén többen is az összehangolt koordináció szükségességéről beszéltek, arra hivatkozva, hogy a program átgondolatlan kivezetése a feltörekvő országok pénz- és tőkepiacain hatalmas károkat okoz.

Igaz, a most felszólalók akkor nem emelték fel a szavukat, amikor a dollármilliárdok landoltak a helyi piacokon, csak most, amikor menekülőre vették a dolgot. Lockhart azt is üzente, hogy akinek a gazdasági hatások tompítása a célja, az tegye meg maga a szükséges óvintézkedéseket, de az az amerikaik szuverén joga, hogy a maguk finanszírozta gazdaságélénkítő pogram ütemezéséről döntsenek - hangoztatta.

James Bullard, a St. Louis Fed elnöke kevésbé volt harcas, de szerinte is belügy a kivezetés, arról nem kell senkivel sem egyeztetniük. Azt nem vehetik figyelembe döntéseikkor, hogy azokkal a feltörekvő piacoon mennyire hiszterikus reakciókat váltanak ki – érvelt, szerinte az amerikai gazdaság mutatói alapján kell majd a felelősségteljes döntést meghozni a program sorsáról.

A kivezetést övező bizonytalanságok fokozódása miatt az elmúlt három hónapban ezermilliárd dollár értékű befektetés hagyta el a feltörekvő országok - közte Magyarország – piacait és keresett magának kevésbé kockázatos helyet, s a milliárdok elvándorlása tovább folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.