galéria megtekintése

Még a keleti nyitáson is buktunk

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 09. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

Bár a kormányzati propaganda szerint a „keleti nyitás politikája” gyógyír a magyar gazdaság számára, a KSH külkereskedelmi számai másról tanúskodnak. Az adatok alapján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sikerjelentései ellenére semmit sem sikerült elérni ezen a téren. Sőt, 2012-hez képest tavaly inkább visszalépés történt az unión kívüli országokkal folyó kereskedelemben.

Szinte mindegy, hogy euróban vagy forintban összesítjük az adatokat, azok csak nem akarják azt mutatni, hogy beindul a keleti biznisz. A statisztika szerint a kivitel 2014-ben 84,6 milliárd euró volt, amiből az EU tagországai 78,11 százalékkal részesedtek. Ez növekedés, hiszen a mutató két évvel korábban – 79,9 milliárd eurós export mellett – 77,54 százalékra rúgott. Ezen belül Németország súlya egyre csak növekszik, ami az EU15-ök számaiban tükröződik, miután ezen országok aránya az exportban jelentősen, 53,67 százalékról 55,94 százalékra ugrott. Az ázsiai régió súlya a kivitelben a 2012. évi 6,4 százalékról 2014-re 5,27 százalékra olvadt. Ezzel szemben az amerikai térség aránya növekedett.

Varázsláda nyílik Orbán Viktor előtt a Huaweinél. A kínai cég a kevés jó példa egyike
Varázsláda nyílik Orbán Viktor előtt a Huaweinél. A kínai cég a kevés jó példa egyike
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

E tendenciák láthatók a behozatal esetében is, s így nem meglepő, hogy az ázsiai relációban a külkereskedelmi hiány 4,4 milliárd euróról 4,7 milliárdra nőtt. Azaz az ázsiai országokból összességében ennyivel több árut hoztunk be, mint amennyit oda szállítottunk.

 

Ennél sokkal elkeserítőbb, hogy bár a kormány rendre azt hangoztatja, hogy Kelet felé nyitunk, ez még a végösszegen sem látszik. Az export értéke az ázsiai régió felé két év alatt is nagyot csökkent. Tavaly „csupán” 4,5 milliárd euró kivitelt mutatott ki a KSH, míg ugyanez 2012-ben 5,1 milliárd euró volt. Aligha túlzás kijelenteni, hogy a keleti nyitás politikája eddig teljes csőd.

A helyzet akkor sem jobb, ha a kivitel és a behozatal értékét forintban kalkuláljuk. Az arányok kicsit változnak, ám az összkép semmit sem módosul, talán csak annyit, hogy az ázsiai államok súlya a kivitelben árnyalatnyit kisebb lesz. A visszaesésben markáns szerepet játszik az uniós termékekkel szembeni orosz embargó. Két év alatt jelentősen, 84,3 milliárd forinttal csökkent az Oroszországba irányuló magyar export.

Noha a kormány retorikájában a kínai kereskedelem fő prioritás, Orbán Viktor maga is többször vázolta azt a reményét, hogy az Európába szánt kínai termékek számára Magyarország legyen a kapu. Hogy ez mennyire valósul meg, az lehet még a jövő zenéje, ám a statisztikák szerint a 2012. évihez képest 2014-re több mint 4 százalékkal esett az euróban számolt kínai behozatal Magyarországra.

Szijjártó chilei kollégájánál. Latin-Amerikáról is lemaradtunk valószínűleg
Szijjártó chilei kollégájánál. Latin-Amerikáról is lemaradtunk valószínűleg
MTI / Külgazdasági és Külügyminisztérium

A kormány érdemben fordítani kíván az exportirányon, de kérdéses, hogy a kivitelre egyáltalán milyen arányban tud hatni különféle ösztönzőkkel. A hazai export 75-80 százalékát ugyanis külföldi részesedésű nagyvállalatok bonyolítják le. Ezek itthon különféle kiviteli bázisokat hoztak létre, s ezekre a kormányzati ösztönzők lényegében nem hatnak – magyarázta a Népszabadságnak Losoncz Miklós egyetemi tanár, a GKI Gazdaságkutató kutatásvezetője. A maradék 20-25 százaléknyi kört lehetne befolyásolni, ám ez sem olyan könnyű, mivel ezen exportáló cégek között is sok a kis- és középvállalkozás. Utóbbiak csak viszonylag közeli országokba szállítanak, hiszen mások a lehetőségeik, mint a nagyvállalatoknak. A kkv-k jellemzően legfeljebb egy Magyarország körül húzott ezer kilométeres sugarú kör által lefedett területre képesek gazdaságosan exportálni.

A kabinet keleti nyitás politikájára így csupán kevés cég tud rákapcsolódni, elsősorban olyanok jöhetnek szóba, amelyek nagy hozzáadott értékű termékeket állítanak elő. Ilyenek lehetnek a csúcstechnológiás eszközök vagy a gyógyszerek – fejtette ki Losoncz Miklós. Vagyis nem túlzás kijelenteni, hogy a közel- vagy távol-keleti szállítások nem válhatnak „volumenhordozókká” a magyar gazdaság számára. Összességében pedig nagyon úgy tűnik, hogy a keleti nyitás kívül esik a magyar kormány hatókörén.

Ami a latin-amerikai nyitást illeti, Magyarország fáziskésésben van, miután e gazdaságok növekedése már lassul, ami a behozatali szándékaikat is csökkenti.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.