Alig tesz valamit a kormány az energiahatékonyságért

Ígéretekkel nem takarékoskodik a kormány az energiatakarékosság terén, tettekkel azonban annál inkább - derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Kft. helyzetértékeléséből: az új nemzeti fejlesztési tárcavezetőtől sokat remélnek. Az EU a minap új energiahatékonysági célokat fogalmazott meg.

A magyar kormány részéről egyelőre csak beteljesületlen ígéreteket lát az energiahatékonyság terén a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Kft. - derül ki a cég közleményéből.

Késik az unió 2012-es energiahatékonysági irányelvének hazai átültetése, nem látni semmit a februárra beígért Panel III. programból és több mint egy éve várunk az Épületenergetikai Stratégiára is. Nincsenek kedvezményes hitelprogramok a lakossági energiahatékonyság támogatására, mint Szlovákiában vagy a Baltikumban.

Pedig az ország energiafogyasztásának 40 százaléka a lakásokhoz kötődik, és a rezsi továbbra is nagy terhet jelent sok magyarnak. Az energiahatékonyság meglátásuk szerint sok munkahelyet teremt, javítja a költségvetés helyzetét. A kis fogyasztású lakások kényelmesebbek, értékesebbek - szögezi le a szervezet. 

"Az energiahatékonyság a legnagyobb hazai gázlelőhely. Ezt a kormány is tudja, a lehetőség kiaknázása mégsem indult meg az elmúlt négy év során. Ezért is örülünk az új nemzeti fejlesztési miniszternek, aki már bizottsági meghallgatásán is kiemelte az energiahatékonyság jelentőségét. Bízunk benne, hogy idén az NFM-ben az energiahatékonyság új lendületet vesz, hiszen a 2014-2020-as uniós források ennek az anyagi hátterét is biztosítják" – véli Bart István, a MEHI igazgatója.

Az Európai Bizottság által szerdán nyilvánosságra hozott Energiahatékonysági Közlemény 2030-ra 30 százalékos EU-szintű energia-megtakarítási cél kitűzését javasolja - hívják fel a figyelmet. Ha ezt elfogadják, az EU az energiahatékonyság terén is számon kérheti a tagállamok teljesítményét. Az új cél kialakítását tavasszal határozták el, miután az ukrán válság egyértelművé tette, az EU túlságosan ki van szolgáltatva az orosz gázimportnak, és ezen nagymértékben segíthet az energiahatékonyság EU-szintű növelése.

Az európai szakmai szervezetek és a MEHI szerint az EU akár 40 százalékos célt is vállalhatna. Magyarország különösen sokat nyerhet az energiahatékonyság javításából, hiszen épületeink továbbra is igen pazarlóak, és a gázt drágán vesszük külföldről - szögezik le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.