Alaptőke-emelés a Tisza-menti vízműnél

A társaság 300 részvényének értékesítéséről és alaptőkéjének 1,2 milliárd forintos emeléséről döntött a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., a Tiszamenti Regionális Vízművek (TRV) Zrt. tulajdonosa – közölte a cég sajtóügynöksége.

Medve Anita, a Young & Partners munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy a mostani alaptőke-emelés nem hozható összefüggésbe a rezsicsökkentéseknek a költséggazdálkodásra gyakorolt negatív hatásával, azaz nem egyszerű tőkepótlásról van szó. Az integrációs folyamattal járó költségek finanszírozására a vállalat semmilyen külső forrást nem vett eddig igénybe, elismerésül az állam mint tulajdonos képviseletében eljáró MNV Zrt. 1,2 milliárd forinttal emelte a vállalat alaptőkéjét. A TRV Zrt. a dotációval a jövőbeli működését finanszírozza annak érdekében, hogy továbbra is pontos és minőségi vízi-közmű szolgáltatást nyújthasson fogyasztói számára – tette hozzá.

A vállalat az ország egyik legnagyobb víziközmű-szolgáltatója, amely 2013-ban 162 település ivóvíz- és szennyvízhálózatának üzemeltetését vette át, ez év júniusáig pedig további 16 önkormányzat csatlakozott szolgáltatási területéhez. Medve Anita jelezte, a részvénykibocsátás pozitív fogadtatásra talált: egyetlen önkormányzat sem zárkózott el a vásárlási szándéktól. A TRV Zrt. a jövőben további önkormányzatokkal kíván üzemeltetési szerződést kötni, így várhatóan újabb belépőkkel bővül a részvényesek köre.

Az MNV Zrt. a társaság 300 darab, egyenként 10.000 forint névértékű részvényét értékesíti kizárólag az üzemeltetési területéhez tartozó önkormányzatok részére. Minden településnek egyetlen részvény megvásárlására nyílik lehetősége, ugyanakkor a vásárlás szigorú feltétele, hogy a helyhatóság köztartozásmentes adózó legyen. A kistelepülések teljes körű kormányzati adósságátvállalása után ezt a szigorú feltételt nem lesz nehéz teljesíteni. A részvényesek tulajdonosi jogokat kapnak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.