Alaposan kitömi a multicégek zsebét a magyar kormány

Néha egészen extrém összegekkel támogat a kabinet nemzetközi, főleg autóipari cégeket, amelyek munkahelyteremtő beruházásokat ígérnek. Európai összehasonlításban Magyarország a második legtöbbet fizető állam.
Miközben a magyar kormány retorikájában multiellenes, az EU-s átlaghoz képest is sokat költ nagyberuházások támogatására, ami jellemzően azt jelenti, hogy német cégeknek ad jelentős összegeket autóipari beruházásokra – írja az Index, amely 2004 és 2016 között kormányok beruházásösztönző támogatásait vizsgálta meg. Magyarországnál arányaiban csak Lettország fordít többet erre a célra.

2003 óta létezik egy olyan gazdaságpolitikai eszköz, aminek a beruházások ösztönzése a célja: ezt egyedi kormánydöntéssel kiadható vissza nem térítendő támogatásnak hívják, és olyan beruházásokhoz lehet igénybe venni, amelyek előtt a cégek ígéretet tesznek arra, hogy a beruházással adott számú munkahelyet teremtenek.

2010 óta nagyjából 6 millió forint jutott egyetlen munkahely létrehozására a támogatott cégeknél. Különösen 2014-ben pörgött fel a támogatás, amikor majdnem 40 milliárd forintot ítéltek oda munkahelyteremtő beruházásokra, de tavaly is meghaladta az összeg a 35 milliárdot.

A legnagyobb összeget az indai Apollo Tyres kapta: 16 milliárd forintot a 146 milliárdos gyöngyöshalászi gumigyárhoz, amely 975 új munkahelyet hozott létre. A legdrágább beruházás még az előző kormány idején, 2008-ban történt, amikor az Audi 5,3 milliárd forintot kapott, és csak 150 munkahelyet hozott létre. Ez azt jelenti, hogy egy munkahely nagyjából 35 millió forintba került ebben az esetben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.