Alakul az uberesek büntetése: leveszik a rendszámot

Leveszik a szabálytalan Uber-taxisok rendszámát - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján.

Igencsak komolynak ható változásokat terjesztett a kormány elé a fejlesztési tárca a fővárosi taxis piacon kialakult helyzet rendezésére érdekében.A minisztérium előterjesztése szerint a jogsértő taxiszolgáltatás megakadályozása érdekében a rendőrségnek a rendszám levételére, a gépkocsi forgalomból való kivonására is felhatalmazása lenne. A tervet a kabinet mai ülésén tárgyalja.

Mint többször beszámoltunk róla a taxisok körében hatalmas felháborodást keltett az egyre népszerűbbé váló utazásmegosztó szolgáltatás, az Uber. Véleményük szerint az amerikai hátterű cég havi szinten már mintegy 100 ezer fuvart vizs el a sárga taxisok elől. Ezzel pedig rövid, alig egy éves jelenléte alatt a legnagyobb budapesti fuvarszervező cégek közé emelkedett.

A tervekről szerdán Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára számolt be azt követően, hogy az minisztérium, 16 taxis szervezet, a közlekedési hatóság, a Belügyminisztérium (BM) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) képviselői ma leültek egyeztetni az Uber-taxizással összefüggő kérdésről.  

Fónagy János egyébként megjegyezte, hogy az elmúlt hetekben a rendőrség számos alkalommal szabott ki akár 800 ezer forintos bírságot a vonatkozó előírások személyi és műszaki feltételeit nem teljesítő sofőrökre. Az adóhatóság is minden eszközt mozgósít a jogellenes tevékenységek visszaszorítása, felszámolása érdekében – hangsúlyozta.

Az államtitkár elmondta, a taxisok kezdeményezésére a tárca megvizsgálja a feketepiaci taxizást megalapozó mobiltelefonos applikáció letiltásának lehetőségét is. A felek megállapodása szerint ugynakkor a megbeszélések a taxis érdekképviseletek, az érintett minisztériumok és hatóságok részvételével a közeljövőben folytatódnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.