Aláírták a kecskeméti Mercedes-gyárról szóló szerződést

A kormány és a Mercedes-Benz képviselői aláírták a Parlamentben a kecskeméti gyárépítésről szóló szerződést. Ezzel a német óriás végképp bebizonyította, hogy az autópiaci recesszió nem tántorítja el a magyarországi fejlesztéstől.

Rainer Schmücke, a Mercedes-Benz személyautó-üzletágának ügyvezetö igazgatója és Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Parlamentben aláírta a német konszern új kecskeméti autógyárának létrehozásáról szóló együttműködési megállapodást.

A 800 milló eurós beruházás keretében felépülő kecskeméti gyárban 2012-től évi 100 ezer autó készül. Az új üzem 2500 embernek ad munkát közvetlenül, a beszállítókon keresztül pedig további 5-6 ezernek.

A hivatalos bejentés szerint  A és B osztályú modellek gördülnek le a kecskeméti autógyár futószalagjáról, információink szerint azok kompakt SUV, vagyis sportos terepjáró és CC jelű keménytetős kabrió változatai.

Júliusban a német konszer már megállapodott abban, hogy Kecskemét önkormányzata megvásárol 450 hektár területű ingatlant, majd a szükséges telekkialakítási munkálatok után azt  iparterületként továbbértékesíti. Az ipartelephez vasút is épül.

Gyurcsány Ferenc kormányfő a mai szerződésaláíráson azt mondta: hajózni kell, és Magyarország viharban is képes hajózni, bár a válság elején még a miniszterelnökben is volt kétely, de a Mercedes egyetlen percre sem bizonytalanodott el. A háromágú csillag, a magyar nyelvben a kiválóságot jelzi. Egy prémium álomautó és egy újabb prémiummárka választotta Magyarországot új gyárának helyszínéül, és nem az olcsóbb munkabér miatt, hanem megbízhatószágával nyerte el a beruházást – állította kormányfő.

Schmücke kijelentette: az Európai Unió egy európai ház, amely ott épül, ahol a lehetőség van a fejlődésre.  Kemény válogatás után döntöttünk Magyarország mellett. A jövőre induló gyárépítés nem sprint, hanem maratoni, amely kitartást és fegyelmet igényel. A magyar munkaerőbe vetett bizalom volt az egyik fő szempont. A kecskeméti gyár nem helyettesíti a némtországi Ratstattban lévőt.

Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere elmondta, hogy nagy feladat ezen a martonin részt venni, és megmérettetés a városnak, az országnak. Szerinte nagy lehetőség az autógyár, amely további beruházásokat fog generálni.

 

 

 

 

Bajnai Gordon és Rainer Schmücke aláírta a megállapodást
Bajnai Gordon és Rainer Schmücke aláírta a megállapodást
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.