galéria megtekintése

A jogdíjakkal aláásnak a tabletpiacnak

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 10. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Alaposan visszavetheti a magyar tabletpiacot, hogy január óta a táblagépek után is fizetni kell az üres hordozói jogdíjat.

A szerzői jogvédő ilyen „különadóval” eddig is terhelte a memóriakártyákat, a mobiltelefonokat és a CD-lemezeket, mondván:miután ezekre az eszközökre jogdíjas anyagok (például zenék, filmek) kerülhetnek, így jogosan kérnek ezért pénzt. Több forgalmazó szerint a tableteket sújtó intézkedés máris érezteti hatását a piacon. A drágulás eddig csak lassította az eladások növekedésének ütemét, ám már most van olyan cég, amely idén még nem rendelt új készleteket, mert azt látja, a felhasználók inkább külföldről rendelik az olcsóbb gépeket.

Az Artisjus és a többi szerzői jogkezelő ugyanakkor nem osztja ezt az álláspontot, szerintük az eddig megrendelt matricák – amelyek alapján a díjat megfizetik – darabszáma alapján nincs ok aggodalomra. Az üres hordozói jogdíj nem nagy összeg: egy alap-, nyolc gigabyte-os táblagép esetében 2240 forint. Ezt kvázi kompenzációként kell megfizetni azért, mert a szabályozó feltételezi, hogy a gépeken olyan jogvédett videókat, zenéket tárol a felhasználó, amelyet valahonnan másolt, azaz nem fizetik meg utána a jogdíjakat.

Idén vonták be e körbe a tableteket is, ugyanannyit kell fizetni e gépek esetében, mint amilyen díjat a mobiltelefonoknál alkalmaznak. Az intézkedéssel egy időben a telefonokra fizetendő díjat harminc százalékkal mérsékelték. A 2240 forint más szempontból mégis magasnak mondható, hiszen egy 20-25 ezer forintos tabletnél 8-10 százalékos drágulást jelent. Ez pedig olyan mérték, amely esetében az árérzékeny vásárló már alternatív beszerzési forrás után néz.

 

Különösen, hogy Szlovákiában jóval alacsonyabb ez a jogdíj, valamint az ottani web shopok hét százalékkal alacsonyabb áfát alkalmaznak, így ugyanaz a gép a szlovák internetes kereskedőknél mintegy 3000 forinttal kerülhet kevesebbe – amit most a forint gyengülése valamelyest kompenzál. A lapunk által megkérdezett kereskedők elmondták: noha az ilyen kereskedőknél problémás a garanciaérvényesítés, s a gépek sem lokalizáltak, ez nemigen zavarja a vásárlókat.

Az iparági adatok szerint tavaly Magyarországon négyszázezer táblagépet adtak el a legális, hazai kereskedelmi csatornákon keresztül, ezeknek a hatvan százaléka, majd negyedmillió darab tartozott ebbe a legolcsóbb kategóriába. Van olyan, nevét nem vállaló kereskedőcég, amelyik a karácsonyi készletek kipörgetését követően már nem is rendelt ebből a termékkörből, mert látta a rendelésein, hogy nem tudja majd eladni a berendelt gépeket.

Tóth Péter Benjamin, az Artisjus szóvivője szerint az első két hónap alapján már csak azért sem lehet levonni messzemenő következtetéseket, mert az Artisjus a raktáron lévő, még tavaly beszerzett, de az év végéig el nem adott gépekre mintegy 170 ezer díjmentes ellenőrzőmatricát biztosított. Eddig 58 ezer fizetős hologramos matricát adtak ki, de a január és a február eleve gyengébb hónap a kereskedők életében.

Fotó egy táblagépen. A jogdíjmatrica drágít, de a másolt fotót, zenét, videót is legalizálja
Fotó egy táblagépen. A jogdíjmatrica drágít, de a másolt fotót, zenét, videót is legalizálja
Eric Gaillard / Reuters

– Az Artisjus figyeli a folyamatokat, de az eddig megigényelt matricák darabszáma alapján a piac növekedése megfelel a kutatócégek előrejelzéseinek. Ráadásul a legnépszerűbb tableteknél a piaci árak nem nőttek, hanem inkább csökkentek december óta – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy az IDC 2014-re 450 ezer darabos forgalmat jósol Magyarországra. Igaz, a műszaki cikkek ára az idő múlásával egyébként is csökken, hiszen érkeznek az új modellek.

Lapunk információi szerint azonban az olcsóbb gépeket forgalmazó nagykerek és a prémium termékeket forgalmazó képviseletek is aggódnak az intézkedés hatásai miatt, eddig jószerével csak a Samsung nem jelentett be áremelést erre az intézkedésre hivatkozva. Az viszont már látszik, hogy a külföldi webshopok kedvezőbb árakon kínálnak majd minden modellt minden termékkörben.

– A februári GfK-adatok és a saját kutatásaink szerint is lassul a piaci bővülés, az olcsóbb termékek esetében a növekedés megállt, a drágábbak esetében pedig a dinamizmus hagyott alább –mondta lapunknak Várkonyi Balázs, a piacvezető műszaki webshop, az Extreme Digital tulajdonosa. Szerinte az euró drágulása most a magyar kereskedőknek segít, ám ez csak addig tart, amíg kitartanak a készleteik. Sok disztribútor már most realizálta, hogy „túlkészletezte magát”, ami komoly veszteség. Várkonyi Balázs egyébként az olcsó tabletek áránál 10-15, míg a nagyobbak esetében 8-12 százalékos végfelhasználói árnövekedést jósol.

A problémával foglalkozik az Informatikai Vállalkozások Szövetsége is, ahol arról beszélnek, hogy a forgalom külföldre terelődése akár másfél milliárdos áfabevétel-kiesést is eredményezhet. Ma még a készletek miatt torzak a számok, és csak májusra fognak látszani a tendenciák, de akkor már feketén-fehéren. Bonyolítja a helyzetet, hogy ma senki nem tudja megmondani, mi is a tabletek definíciója. Kell-e üres hordozói jogdíjat fizetni például az all-in one, azaz a lecsatolható kijelzővel rendelkező PC-k után?

Tóth Péter Benjamin ezzel szemben azt hangsúlyozza, hogy az üres hordozói díj és a megfizetést igazoló matrica sokat segít a piac konszolidálásában, kifehérítésében. Szerinte a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a díj az állam áfabevételeit nem csökkenti, hanem növeli. A Magyarországon alkalmazott üres hordozói jogdíj nagyságrendileg megfelel az uniós átlagnak, ám a szlovák teher ehhez képest rendkívül, egyes vélemények szerint nevetségesen alacsony – mondja, és hozzáteszi azt is: a Magyarországra értékesítő webshopoknak a magyar díjat kell megfizetniük az ideirányuló értékesítés során.

Felméréseik szerint a magáncélú másolatok esetében minden tizenharmadik lehetetlenít el egy valós vásárlást, így mintegy 11milliárd forintra tehető az ezzel okozott jogdíjbevétel-kiesés. Az üres hordozói díjból pedig négymilliárd forint körüli bevétel folyik be. A fogyasztói szokások változása azonban jelentősen módosíthat a gyakorlaton a jövőben, mert egyre többen használnak fizetős, streaming szolgáltatásokat, amelyek után a mobil- vagy a tartalomszolgáltatók megfizetik a jogdíjakat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.