galéria megtekintése

„Akkor lesz baj, ha valakinek eldurran az agya”

Elkeseredett devizahitelesek tüntetnek a fővárosi Széchenyi téren. A „csaló” bankokat hibáztatják, s nem fizetnek, mondván érvénytelennek tekintik a szerződéseket. Az otthonaikat nem adják, s még mindig nem értik, hogyan tartozhatnak több év törlesztés után többel, mint amennyit felvettek.

– Ha ez a harc úgy nyerhető meg, hogy szabályokat szegünk, akkor szabályokat fogunk szegni. Nem tudom, mi lesz délután négy után, akkor eldöntjük, hogyan folytatjuk, s mi az, amit bevállalunk – jelentette ki a Nem adom a házam mozgalom által a budapesti Sofitel Hotel mellé szervezett devizahiteles demonstráció szóvivője. Azért éppen a Széchenyi térre szervezték a megmozdulásukat, mert a szállodában éppen a Portfolio.hu Hitelezés konferenciája zajlott.

Fotó: Korponai Tamás / Népszabadság

Az eseményen a mikrofonhoz jutók saját történeteiket mesélve, hol haragjuknak, hol elkeseredettségüknek adtak hangot.
Hogy mi is történhet, azt az egyik résztvevő vizionálta lapunknak. – Most talán még semmi, s nem is lesz nagy purparlé, akkor lesz nagy baj, ha valakinek eldurran az agya, és reménytelen helyzetében agyonüt vagy lelő valakit. Na, akkor aztán foghatják majd a fejüket, akik ezért a helyzetért felelősök. Felvetésünkre, hogy ki az, aki ezért okolható, rávágta: a bankok. Átvertek minket! Én annak idején elmentem a bankhoz és felvettem 8 millió forintot, aminek segítségével 20 millió forintos lakást vásároltam. Most 11 millióval tartozom, pedig hosszú évekig fizettem a törlesztőrészleteket. Ez abszurd, nem normális – mondta.

 

Története itt egészen elképesztő fordulattal folytatódott. A Budapestről érkező demonstráló állítása szerint a hitel felvételekor sem munkáltatói igazolást, sem jövedelemigazolást nem kellett bemutatnia. A pénzintézet – alighanem – mindenáron új hitelszerződést akart, s csak a lakás jelentette a fedezetet a kölcsönre. Kérdésünkre, hogy ez hogyan fordulhatott elő, annyit mondott: húsz éve az építőiparban dolgozom, sokszor feketén, az én iparágamban így fizetnek. Arra a kérdésre, hogy jelenlegi helyzetéért nem tartja-e magát felelősnek, ha ilyen körülmények között szerződött, gyorsan rávágta: nem! Azt az 50 ezer forintot, amit részletként az elején jeleztek, ki tudtam volna fizetni, de ma már bőven 100 ezer fölött járnánk, ha fizetném a havi törlesztőket. A banki ügyintéző a hitel felvételekor azt ígérte, hogy soha nem megy 60 ezer forint fölé a részlet, már ezért sem tartom magam felelősnek.

Egy mellette álló zalaegerszegi hölgy kérdésünkre kifejtette: ők mintegy 30 ezer embert képviselnek a környékükről. Azért csak ketten jöttek, mert a „többieknek már arra sincs pénzük, hogy ilyen demonstrációra elutazzanak”. Azon érdeklődésre, hogy mennyivel tartoznak bankjuknak, csak annyit válaszolt, semmivel! Én csalóknak semmivel sem tartozom – jelentette ki. Aztán kicsit megenyhült, és belekezdett a részletekbe.

Fotó: Korponai Tamás / Népszabadság

Sok éve 13 millió forintot vettem fel, s most az elszámolás alapján 36 millióval tartozom, úgy, hogy több milliót már visszafizettünk. A havi kötelezettségeket már jó ideje nem fizetjük, nincs miből. A házat viszont semmilyen körülmények között sem adom, ha jön a végrehajtó, nem engedem. Négy ingatlant terheltettünk meg jelzáloggal azért, hogy ezt a hitelt felvegyük. Túlbiztosította magát a pénzintézet, már ez is tisztességtelen volt, ám a terhek elviselhetetlen mértékű növelése is aljas dolog. Ezt már nem lehet kifizetni. A mostani forintosítási elszámolással kapcsolatban sem kaptunk meg minden dokumentumot, azt sem tudjuk pontosan, mit és hogyan számoltak, az egész egy csalás – magyarázta. Én nem kormánytag vagyok, aki csak tömi magába a tonhalas szendvicset és milliókat visz haza. Ma már minimálbérből kellene egyenesbe rakni az életem.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A megmozduláson a közösségi oldalakon szerveződő DAC-csoport (deviza alapú csalás) is jelen volt. Képviselőjük, Menyhért Péter lapunknak elmondta, hogy 8 bankvezetőt és a Bankszövetséget már beperelték. Az ügy azonban áll, mert az ügyészség szerinte akadályozza a büntetőeljárás megkezdését. – Mi nem adósok vagyunk, hanem áldozatok – mondta, majd hozzátette: kölcsönszerződésekről sem lehet beszélni, s azok nem is jöhettek létre, mert csaló termék az alapja. Megtévesztésre irányul a megállapodás – közölte.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.