Ahol nem mese az egymillió új munkahely

Segítettek a forinton a péntek délután közölt kitűnő amerikai munkaerő-piaci adatok. Az euróval szembeni árfolyam a 318-asról hamar a 316-os szintre erősödött vissza, köszönhetően a lecsillapodó piaci kedélyeknek.

Hétéves mélypontra zuhant a munkanélküliség az Egyesült Államokban. Decemberben a mezőgazdaságon kívüli szektorokban 252 ezer ember helyezkedett el, s ezzel a novemberi 5,8-ről 5,6 százalékosra zsugorodott a ráta. Eközben az aktivitási ráta a 62,9-ről 62,7 százalékra esett vissza, ami 36 éves negatív rekordot jelent. Tavaly összesen 2,95 millió új munkahely keletkezett, ebből csupán 78 ezer volt a szövetségi-kormányzati állás, a többi a versenyszférának, a legutóbbi negyedévben ötszázalékos növekedési tempót diktáló gazdaságnak köszönhető. Mindent egybevetve ilyen jó évet legutóbb 1999-ben zárt az amerikai munkaerő piac.

Az új állások nagy részét a versenyszféra adta
Az új állások nagy részét a versenyszféra adta
Noah Berger / Reuters

Az összképet azonban árnyalja, hogy a gazdasági növekedés hajtóerejét képező lakossági fogyasztás szempontjából kedvezőtlen béradatokat közölt a washingtoni munkaügyi tárca. Decemberben az átlagórabér 0,2 százalékkal 24,57 dollárra csökkent, azaz a dolgozók elkölthető fizetése a 2014-es év záró hónapjában karcsúbb volt az előző havinál. Miután az amerikai növekedés háromnegyede a belső fogyasztáshoz kötődik, érthető az aggodalom. A Quaestor elemzői szerint az ötéves mélységbe zuhant benzinárak fogyasztásösztönző hatása is érvényre jut, s idén 3 százalékos lehet a GDP bővülése, tízéves csúcsra juttatva a világ vezető gazdaságát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.