galéria megtekintése

Büntetlenül vadásznak az agresszív hiénák Ferihegyen

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 10. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Bár idén öt éve lesz, hogy a Főtaxi lett a Ferihegyi repülőtér hivatalos taxiszolgáltatója, a helyzet nem sokat javult: maradtak a vadkeleti állapotok. Változatlanul sorozatban húzzák le a főként külföldi utasokat a hiénák. A reptér-üzemeltető szerint nekik nincsenek jogi eszközeik a csalók ellen.

A reptéri terminálokon otthonosan mozog tucatnyi figura, akik „official taxi” feliratú mellényben, otthon fabrikált, fényképes, igazolványra hasonlító nyakbavalóval vadásszák le, méghozzá sikeresen a külföldi utasokat, akiknek esélyük sincs elérni a hivatalos Főtaxi-pultig, hiszen már a tranzit ajtajában lerohanják őket a meglehetősen erőszakosan fellépő „toborzók”. A fuvarszervező cégektől független taxisok, akiknek a „toborzók” dolgoznak, ezek után ki tudja, mennyit számláznak, vagy milyen kerülő utakon viszik el az utast.

Nem ritkák a 20-30 ezer forintos fuvardíjról szóló rémtörténetek sem.

Olyan is rendre előfordul, hogy a tarifát sokalló utast végül fizikai ráhatással győzik meg. Legutóbb egy olyan videó került fel az internetre, amelyen a kigyúrt „fuvarszervezők” két lépést követően, udvariasan már ki is vették egy gyermekével érkező hölgy kezéből a gurulós bőröndöt, az előzékenység oka azonban csak akkor vált világossá, amikor a nő közölte: nem akar taxit, ám a bőröndöt akkor is csak vonakodva adták vissza.

 

Az erőszakos jelenet mindenkit felháborított. Ráadásul ez nem is egyedi jelenség, nemrég a Budapest Airport külföldi vezérigazgatójával történt hasonló incidens, amikor a feleségével távozott a terminálból – mesélik a repülőtéren.

De vajon miért nem lép fel ez ellen senki? A kamu mellénnyel és nyakbavalóval nyilvánvalóan megtévesztik a gyanútlan utasokat, ráadásul megsértik a repülőtér hivatalos rendjét, amely előírja, hogy kereskedelmi és utazásszervezési tevékenységet csak a Budapest Airport engedélyével lehet végezni. – A Nemzeti Közlekedési Hatóság és a repülőtéri rendőrség által is jóváhagyott repülőtéri rend megsértésének semmi következménye nincs, mi nem szankcionálhatjuk – ad meglepő magyarázatot Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati kapcsolatok igazgatója. Hozzáteszi:

a repülőtéri rendőrség mindaddig nem tehet semmit, amíg konkrét bűncselekmény nem történik.

Kérdés persze, hogy ez a tevékenység nem minősül-e élből szabálytalannak?

A látszólag tipikusan magyar helyzetet árnyalja az egyik taxis szervezet képviselője, aki névvel és címmel nem vállalja véleményét, de elmondja: szerinte az üzemeltető üzletileg érdekelt a vadkeleti állapotok fenntartásában, elvégre a szerződött taxis cégre ma már semmi szükség. A szerződés ez év végén jár le. Igaz, ez busás bevételt hoz a repülőtérnek.

A rendelésre érkező taxisok ingyen veszik fel a fuvart, míg a Főtaxi sofőrjeinek ugyanezért ma már alapból ezer forintot jóval meghaladó jutalékot kell leadniuk a Budapest Airportnak, amelynek ebből éves szinten több százmillió forintos bevétele származik. Névtelen forrásunk szerint húsz-harminc utaskopasztó hiénánál több nem működik a reptéren, és az ilyeneket pár napos ellenőrzés során le lehetne buktatni. Elvégre a terminál sorompórendszere kapcsolatban van az engedéllyel rendelkező taxisok adatbázisával, tehát könnyen kiiktathatók lennének a renitensek.

Ferihegyről évtizedek óta nem tudják kiszorítani a hiénákat
Ferihegyről évtizedek óta nem tudják kiszorítani a hiénákat
Kurucz Árpád / Népszabadság

Hardy Mihály ezzel szemben legalább hatvan-nyolcvan ilyen taxisról beszélt, hozzátéve, hogy az egyes furcsa hatósági döntések sem könnyítik meg a dolgukat. Említi, hogy amikor a hiénák veszélyeire a terminálokon matricákkal figyelmeztették az utasokat, amelyeken az „óvakodjon a taxis cowboyoktól, utazzon a reptér hivatalos szállítójával” felirat volt olvasható, a Gazdasági Versenyhivatal megbüntette őket. A megoldás a reptéri illetékesek szerint az lenne, ha változnának a törvények, és lenne lehetőségük fellépni a kalózok ellen.

Bármelyik fél verziója áll közelebb az igazsághoz, tény: a hiénák garázdálkodása a repülőtéren sokat árt az éppen csak magára találó hazai turizmusnak, Budapest hírének a világban, s emiatt mihamarabb tisztázni kell: ki mit tehet, s kinek mit kell tenni annak érdekében, hogy megszüntessék az áldatlan állapotokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.