Aggasztóan nő a fiatalok körében a munkanélküliség

Tizennyolcezerrel többen voltak munka nélkül a 2012 novembere és 2013 januárja közötti időszakban, mint a tavalyi évet záró három hónapban, miközben a foglalkoztatottak számában 54 ezres visszaesést regisztrált a KSH. Az NGM szerint minden jól alakul.

Az állástalanok száma 486 ezerre nőtt, ami 11,2 százalékos munkanélküliségi rátát jelent, ez 0,1 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma publikált jelentése szerint a munkanélküliek 486 ezer fős létszáma 12 ezer fővel haladta meg az előző év azonos időszakit.

A vizsgált időszakban a 15–74 éves munkanélküli férfiak száma 271 ezer fő volt, 16 ezer fővel több az egy évvel korábbinál, munkanélküliségi rátájuk 0,5 százalékponttal, 11,5 százalékra emelkedett. A munkanélküli nők száma 216 ezer fő, munkanélküliségi rátájuk 10,8 százalék volt, ami 0,3 százalékponttal alacsonyabb az előző év azonos időszakinál.

A munkanélküliek 18,5 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelen lévő 15–24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 28,4 százalékos munkanélküliségi rátája 1,3 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A 25–54 évesek, azaz a legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 10,3 százalékos, ami 0,2 százalékpontos növekedésnek felelt meg.

Az 55–64 éves korosztály munkanélküliségi rátája 1,5 százalékponttal, 7,6 százalékra csökkent. A munkanélküliek 46,8 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,3 hónap volt.

A foglalkoztatottsági adatokat is közölte a KSH. E szerint 2012. november–2013. januárban 3 millió 855 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 39 ezer fővel, azaz egy százalékkal több, mint egy évvel korábban. A többletet a közmunkásprogramok felgyorsítása eredményezte.

Az előző trimeszterben mértnél azonban most 54 ezerrel dolgoztak kevesebben, ezt szezonális okokkal magyarázza a KSH. A 15–64 éves férfi népességből 2 millió 53 ezren voltak foglalkoztatottak, 16 ezerrel többen, mint az előző év azonos időszakában.

Ezzel a férfiak foglalkoztatási rátája 1,1 százalékponttal, 62,5 százalékra nőtt. A nők közül 1 millió 768 ezren tartoztak a foglalkoztatottak közé, 22 ezerrel többen, mint egy évvel korábban, ami foglalkoztatási rátájuk 0,9 százalékpontos, 51,8 százalékra történő javulását eredményezte.

Immár harmincadik hónapja növekszik a foglalkoztatottak száma az előző év azonos időszakához viszonyítva. A foglalkoztatási mutatók javulása mindkét nem, valamint az összes korcsoport esetében is megfigyelhető – értékelte a statisztikai adatokat közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A „nőtt, emelkedett, bővült” igékben nem szűkölködő anyag megállapítja, hogy „a  kormánynak a foglalkoztatás javítására irányuló intézkedései újra bizonyították, hogy a kedvezőtlen európai makrogazdasági környezet ellenére is képesek biztosítani az egyik legfontosabb gazdaságpolitikai cél teljesítését, a foglalkoztatási szint emelését.”. A közmunkások növekvő számáról nem ejtettek szót, mint ahogy a gyenge munkanélküliségi adat ismertetésétől és véleményezésétől is eltekintettek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.