galéria megtekintése

Saját csapdájába esett a kormány

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 23. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Konfliktust szülhet kormányon belül, hogy Varga Mihály csak a bankadót csökkentené. Ez nemcsak a távközlési cégeknek rossz hír, de a lakosságnak is, hiszen az adók konzerválják az infrastruktúra elmaradottságát.

Ragaszkodik a távközlési cégeket terhelő adókhoz Varga Mihály, ám nyilatkozatai szerint időnként maga is elbizonytalanodik a kérdésben. A nemzetgazdasági miniszter néhány hete több szakmai konferencián is arról beszélt, hogy felülvizsgálhatják ezeket a távközlési szektor által panaszolt adókat, így a hívások után percenként fizetendő telefonadót és a vezetékek métere után fizetendő közműterhet. Előbbiből több mint 50, utóbbiból 13-14 milliárd forintot fizetnek a távközlési cégek. (Közműadót fizetnek még az energia- és más közművállalatok is.)

A világháló direkt sarcolásától visszalépett a kabinet, de az infrastruktúra után fizetni kell
A világháló direkt sarcolásától visszalépett a kabinet, de az infrastruktúra után fizetni kell
M. Schmidt János / Népszabadság

Később az Inforádióban pontosította megszólalásait úgy, hogy mindössze felülvizsgálják a távközlési különadót, és annak is csak a mértékét, nincs szó kivezetésről. Varga szerint azt mérlegelik, hogy az ágazatban tervezett fejlesztések miatt megéri-e lemondani a költségvetési bevételek egy részéről, de a prioritás továbbra is a munkát terhelő adók csökkentése marad.

 

A kormány az Európai Unió felé elkötelezte magát, majd a Digitális Nemzet Fejlesztési Programról (DNFP) szóló kormányhatározatban is megerősítette, hogy 2018-ra az ország teljes területén elérhetővé teszi a minimum 30 megabites sebességű internet-hozzáférést, lévén ez a gazdaságfejlesztés szempontjából kulcsfontosságú. A probléma viszont az, hogy ilyen ütemű fejlesztés a távközlési cégektől is komoly erőfeszítést igényel. Lapunk úgy tudja, hogy a következő hetekben Varga mostani bejelentése ellenére is a kormány elé kerülhetne az ügy, ugyanis a DNFP végrehajtását akadályozza a jelenlegi helyzet.

Ma minden egyes lefektetett méter vezeték újabb adóterhet generál a cégeknek, amely jelentősen akadályozza a digitális fejlesztési program végrehajtását. Ezért szorgalmazza a szakma, hogy a fejlesztések érdekében csökkentsék a szektort terhelő két különadót, a telefonadót és a közműadót. Az adócsökkentés egy része a széles sávú hálózatok által generált forgalom révén a távközlési cégek szerint már rövid távon megtérül, hosszú távon pedig akár még pluszos is lehet a szaldó, hangoztatják a szakmai szervezetek – ám az erről szóló számokat vonakodva osztják meg a nyilvánossággal.

A kormány vagy Varga Mihály álláspontja az elmúlt évben többször is változott. 2014 októberében, a nagy tüntetéshullámot kiváltó netadó bevezetésére anno még a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tett javaslatot, mint a „távközlési adó kiterjesztésére”. Mondván, a telefonálás és az üzenetküldés ma már sok esetben az interneten keresztül történik. Ez nemigen volt elégséges indok az adóra, a rendszerváltást követően lényegében ez volt az egyetlen olyan adóterv, amely utcai tüntetéseket generált, s olyan presztízsveszteséget okozott a kormánynak, hogy az NGM kénytelen volt az iparág szereplőire kenni az adó ötletét.

Bár hivatalosan senki nem nyilatkozik, a szektor a fejlesztésekért cserébe 10–15 milliárdos adókönnyítést szeretne elérni, s erre a szakma szerint a legjobb eszköz a vezetékadó „kivezetése”, és a telefonadó jelképes csökkentése. Vargáék erről információnk szerint hallani sem akarnak, kérdésünkre, hogy tényleg jegelik a távközlési terhek csökkentését, a minisztérium nem tudott pontosabb információval szolgálni. Felmerült a vezetékadó befagyasztása is, ami azt jelentené, hogy a meglévő nyomvonalakért továbbra is fizetnének a cégek, de az új fejlesztések nem lennének adókötelesek.

Minthogy az új digitális fejlesztésekhez uniós támogatásokat is felhasználnának, amúgy sem lehetne adót kivetni rájuk. (Ezért maradt szakaszosan díjmentes az idén fizetőssé tett M0-s.) Ezzel viszont az a lehetetlen helyzet állna elő, hogy azokon a területeken, ahol eddig piaci alapokon kiépültek a meglévő hálózatok, adót szedne az állam, ahol viszont csak eztán épül nagy sebességű hálózat, ott nem kellene adót fizetni. A már lefedett területeken viszont befagyhatnak a technológiai fejlesztések, hiszen az adóköteles nyomvonalakon nem érné meg újabb, modernebb hálózatokat létesíteni.

Már tárgyalják a költségvetést

A kormány megkezdte a jövő évi költségvetési törvényjavaslat tárgyalását. A kabinet támogatta az adócsökkentési javaslatokat, és rögzítette, hogy egyetlen ágazat vagy tárca sem kaphat jövőre kevesebb támogatást, mint az idén – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán sajtótájékoztatón. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.