Adót vetne ki az MSZP a pénzügyi tranzakciókra

Megadóztatná a pénzügyi tranzakciókat az MSZP, az erről szóló határozati javaslatot Szekeres Imre nyújtotta be a parlamenthez. Az adó mértéke minimum az adóalap 0,05 százaléka lenne, a bevételt pedig meg kellene osztani az EU és a magyar költségvetés között

Az MSZP határozati javaslatot nyújtott be a parlamentben, amelyben felkérik a kormányt, hogy dolgozza ki a pénzügyi tranzakciók megadózatásáról szóló törvényjavaslatot. A Szekeres Imre nevével fémjelzett indítvány szerint erre egyebek közt a pénzügyi- és gazdasági válságok jövőbeni elkerülése, illetve hatásainak elviselhetőbbé tétele miatt van szükség, de az indokok közt felbukkan a rövidtávú, spekulatív befektetések destabilizáló hatásának elkerülése is.

A javaslat szerint az adót minden szervezett piacon (tőzsdén) kötött azonnali és származékos ügylet, valamint minden tőzsdén kívüli származékos tranzakció után ki kellene vetni, amely közvetlen kapcsolatban van a kereskedés tárgyát képező pénzügyi eszközök árával. Az adó mértéke minimum az adó alapjának 0,05 százaléka lenne, s egyenlő mértékben fizetné az ügylet két szereplője, azaz az eladó és a vevő, de csak azon ügyletek után kell adót fizetni, ahol legalább az egyik résztvevő belföldi.

A befolyó adó 75 százaléka kerülne a nemzeti költségvetésbe, a fennmaradó rész pedig az EU keretein belül létrejövő speciális alap forrása lenne. Ezt az alapot az érintett tagállamok hozzák létre, és az EIB kezelné. A pénz csak a csatlakozó tagállaom által meghatározott társadalom-politikai célokra lenne felhasználható. Az alap működését akkor kezdi meg, ha a tagállamok legalább 55 százaléka, valamint a népesség legalább 65 százalékát kitevő számú tagállam csatlakozik a kezdeményezéshez - vagyis a jelentős politikai és gazdasági súllyal rendelkező országokra is szükség lenne, hogy az alap stabilan tudjon működni.

Mentességet élveznének a termékek és szolgáltatások exportja és importja kapcsán létrejött azonnali árfolyam ügyletek, a magánszemélyek saját számláján bonyolított 200 000 euró összeget évente meg nem haladó pénzügyi tranzakciók, valamint a közvetlen befektetésként, szervezett tőzsdén lévő társaságok ellenőrző részesedésének megszerzése is.

A határozati javaslat szerint a törvény tervezetét 2011 január 31-ig kellene a kormánynak az Országgyűlés elé terjesztenie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.