galéria megtekintése

Adóparadicsom a város szívében

Offshore központok a Dohány utcától Újlengyelig

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 21. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Számunkra kevéssé ismerős világcégek kis belvárosi irodaházakban, újlengyeli, szombathelyi hajlékokban bejegyzett nevenincs hazai leányvállalatai tavaly osztalékként több mint ötszázmilliárd forintot utaltak ki jellemzően adóparadicsomokban bejegyzett társcégeiknek – derül ki az Opten Kft. segítségével összeállított, a hazai cégek 2012-es éve után tavaly kifizetett száz legnagyobb osztalékról szóló listánkból.

Irodaházak a belvárosban. Adóparadicsomok
Irodaházak a belvárosban. Adóparadicsomok
M. Schmidt János / Népszabadság

(A listát és cikkünket itt olvashatja!) Magyarországot továbbra is kedvelik a világot átszövő, a nagy államok rosszallásától övezett, de törvényes adómérséklő hálózatok. Az ismeretlen magyar kft.-k irányítói nem titkoltan rendre világvállalatok.

Mol? OTP? MVM? Felejtse el, ha a Magyarországon átutalt legnagyobb osztalékokra kíváncsi. Az Audi után a második legnagyobb összeget, egymilliárd dollárt (körülbelül 220 milliárd forintot) a Kimag Investments nevű kft. fizette ki a Jersey-szigeteken bejegyzett KI Corporation Ltd.-nek.

 

Az EU-n kívüli brit koronafüggőség az offshore-szerű nemzetközi adóláncolatok kedvelt bejegyzési színhelye. A KI Corporation egy amerikai hatósági irat szerint Nathan Kirsh ingatlanbefektetőé, amit a dél-afrikai, szváziföldi származású, de az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban aktív üzletember internetes önéletrajza is megerősít. Könyveiből az is kiderül, hogy a kft. a szintén offsore-szerű központként nyilvántartott Dela ware-ban bejegyzett JRD Unico többségi tulajdonosa és több százmillió dolláros hitelezője is egyben.

A Kimag székhelye a fővárosi Wesselényi utca 16. Az Opten nyilvántartása szerint az irodaház címe további 204 cégnél tűnik fel. Könyvvizsgálóért se kellett messze menni, mert ez évig itt székelt a Kimag könyveit ellenőrző Pricewaterhouse-Coopers (PwC) is.

Szakértők szerint a nagy nemzetközi könyvvizsgálók sokszor maguk az offshore-jellegű hálózatok megtervezői-nyilvántartói. A Kimagot azóta a szintén adóparadicsom Brit Virgin-szigeteki KIUnlimited vette át, de ez nem utal a háttér változására. Sem a PwC-n, sem a KI kézbesítő ügyvédjén keresztül nem találtunk a Kimaghoz kapcsolatot. A hatodik legnagyobb osztalékot az azóta megszüntetett Algeco Scotsman Group (ASG) Kft. fizette.

A cégtől a szintén mérsékelt adóiról ismert Luxemburgban bejegyzett Algeco Scotsman Global kapott 425 millió dollárt, közel százmilliárd forintot. Az anyavállalat a dokumentumok szerint az amerikai központú, mobil konténerirodákkal foglalkozó, világszinten félezer milliárdos forgalmú Algeco Scotsman. A csoport az osztrák ághoz tartozó, de szintén megszüntetett A1 Container Kft.-n keresztül is jelen volt. Hermina út 17. alatti címük az Opten adatai szerint további 452 cégnek ad otthont.

A hetedik, hasonlóképp ismeretlen Brookfield Holding Kft. jellegtelen nevű tulajdonosa, a kanadai 1706065 Alberta Ulc tavaly 84 milliárd forintban részesült. A kft. könyvei alapján a cég mögött egyértelműen a szintén ezermilliárdos forgalmú amerikai ingatlancsoport, a Brookfield Properties áll. A kft. a fővárosi Dohány utca 12.-ben található meg, az Opten adatai alapján további 111 cég társaságában. Csak a Brookfieldhez köthetőből korábban további három fordult ott meg; közülük kettő a Wesselényi utca 16.-ból érkezett. A kft.-nek van svájci fióktelepe is, ami szintén jellemző az adóésszerűsítő láncok magyar leányaira.

A Dohány utca 12.-ben a legnagyobb száz osztalékfizető közül további kettőt jegyeztek be. A világszerte 70 erőművet üzemeltető kanadai Transalta közvetlen hazai cégétől 16,8 milliárdban részesült. A Wall Streeten is forgó, bermudai Invesco nevű befektető már szintén megszüntetett leánya 2012 után 13,5 milliárdot fizetett. Néhány méterrel arrébb, a PwC korábbi székhelyeként ismert Wesselényi utcai címen bejegyzett SPHI Kft.-től 6,6 milliárdot kapott a világszintű befektetésekkel foglalkozó brit Swire Grouphoz köthető, Brit Virgin-szigeteken bejegyzett akkori tulajdonosa.

Nem csak Budapest belvárosa végzett előkelő helyen. A KPMG székhelyének számító Váci úti irodaházon 139 társával osztozik a PCS Hungary, amely a luxemburgi finanszírozónak 9,4 milliárd forintot juttatott tavaly. A nem a KPMG könyvelte céget a világ legnagyobb káliumtermelőjének számító kanadai Potash irányítja.

A legnagyobbak körében igen népszerű a már régóta adóparadicsomként ismert Újlengyel is. Lapunk százas listáján 17 milliárd átutalásával 26. az itt bejegyzett, két volt és egy jelenlegi svájci fiókot magáénak tudó Seadrill, melynek könyveit a PwC vizsgálja. A hasonló nevű, Londonból irányított, nagy bermudai tengeri fúrótoronyüzemeltető anyacsoportot Marshall-szigeteki tulajdonos képviseli.

Az iparűzésiadó-mentességet hirdető Pest megyei település a világ tengeri olajkutatóinak kedvence: a Deloitte által ellenőrzött Diamond Hungary tavaly ötmilliárdot adott a hasonló nevű, ismert amerikai fúrótornyost képviselő kajmán-szigeteki tulajdonosnak. A korábban két svájci fiókteleppel is büszkélkedő cég néhány éve átköltözött a falu egyik utcájából a másikba.

Listánk 13. helyezettje, a Delek Hungary 33 milliárdot fizetett a közel Mol méretű izraeli Delek Petroleum nevű olajtársaságnak. Az egészségügyi termékeket gyártó, delaware-i székhelyű, dallasi Kimberly-Clark brit cégének 16-17 milliárdot utalt a mérlegét dél-koreai wonban vezető, hasonló nevű hazai leány. Volt hazai kft.-je a világszerte több ezer kisboltot üzemeltető, 53 ezer alkalmazottat foglalkoztató, hatezermilliárdos forgalmú kanadai Couche-Tardnak is: az egyik márkájukról elnevezett, azóta szintén törölt Mac’s Hungary 11 milliárdot fizetett.

Az IBE Kft.-től ugyanennyit kapott a demokraták támogatói listáján feltűnő, hasonló nevű delaware-i tulajdonos. Az amerikai olajipari konglomerátumhoz, a Foster Wheelerhez tartozó, korábban Szombathelyen bejegyzett FW Kft. 7,9 milliárdot adott luxemburgi gazdájának. A nyomtatottáramkör-tervező programokat-gépeket előállító amerikai Cadence Design Systems ciprusi–ír áttétellel 7,3 milliárd forinthoz juthatott hasonló nevű magyar leányától. A Venevision nevű venezuelai tévé adóját segítő szombathelyi Labala Kft.-től 6,5 milliárd került Delaware-ba.

Az angol–svájci bányászati-árupiaci Glencore Xstrata holland cége 4,5 milliárdos osztalékban részesült a Glencore Grain Kft.-től. A japán TDK-EPC leánya, a német Epcos 4,4 milliárdot vett fel hasonló nevű szombathelyi leányától. A Váci út, a Wesselényi utca és Szombathely után most acsádi székhellyel próbálkozó Esaress, amely 3,9 milliárdot utalt Jerseyre, iratai szerint a vezetőkereséssel foglalkozó amerikai Spencer Stuart csoport tagja.

A tavaly nálunk kiutalt közel háromezermilliárd forint toposztalékon belül a magyar piacon érzékelhető tevékenységet nem végző világvállalatok leányai összesen 573 milliárd forinttal vették ki részüket. Az összeg nem a magyar gazdaságból került ki, hisz külföldről is kerül be, és jórészt csupán a hazai adóklíma miatt tette nálunk tiszteletét pár pillanatig. A Magyarországon jelen lévő, ismert külföldi csoportok magyar leányaitól szintén nem áll távol némi nemzetközi adómérséklés. A topba felkerült pár kibogozhatatlan offshore-csomó mögött pedig a piac rendre magyar vállalkozókat sejt. Ezeket később ismertetjük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.