galéria megtekintése

Nok-törvény: kutyául áll a tűzoltás

Bár 17 ponton módosították, a működés szempontjából lényegi változás nem került a nemzeti otthonteremtési közösségek létrehozását szabályozó törvénybe. Ha az államfő ezt a jogszabályt aláírja, kiderül: valóban csak két cég felel-e meg a feltételeknek?

Elfogadta tegnap a parlament a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) létrehozását lehetővé tevő törvényt. Az eredetileg Rogán Antal, a miniszterelnöki kabinetminiszter által beterjesztett jogszabályt Áder János köztársasági elnök néhány napja megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek, mert hiányolta a lakáslottóként is emlegetett konstrukció megfelelő garanciális szabályait. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem szerepel a törvényben a kiválasztással, a befizetések rendjével, a hiányzó befizetések megelőlegezésével és visszafizetésével, az állami támogatással kapcsolatos előírás, márpedig ezek szintén a tagok biztonságát szolgálnák.

A nok lényege

- A közösség a tagok befizetéseiből kamatmentesen megelőlegezi az új építésű lakás árát a sorsolással vagy licittel kiválasztottaknak.

- A nok tagjait nyilvánosan toborozza, egy közösség létrehozásához legalább 120 tag kell.

- Határozott időtartamra jön létre.

- Befizetett megtakarítások csak új ingatlan vásárlására fordíthatók.

- Az új ingatlan értéke 10 millió és 40 millió forint között lehet.

- A nok szervezője a meglévő lakást megveheti, beszámíthatja.

- A befizetéseket nem védi az Országos Betétbiztosítási Alap és a Befektetővédelmi Alap.

A jogszabályt 17 ponton módosította a kormány az államfő észrevételei alapján. A változások között szerepel, hogy a nokot szervező cég vagyona el fog különülni az általa működtetett közösségétől, ami mindaddig nem szűnik meg, amíg a vállalt fizetési kötelezettséget maradéktalanul teljesítő tagok kivétel nélkül lakáshoz nem jutnak. Ha a közösség nyilvántartásba vételére nem kerül sor az előzetes megállapodás megkötésétől számított hat hónapon belül, a tagnak jelentkezők mentesülnek az előzetes megállapodásban foglalt kötelezettségek teljesítése alól, a szervező pedig köteles visszafizetni a befizetett regisztrációs díjat.

 

A „nyertes ­lakásvásárló" kiválasztása során a licit és a sorsolás vagy egyszerre mindkét módszer alkalmazható lesz. A módosítások célja az indoklás szerint, hogy kizárják a visszaéléseket. Így meghatározzák, hogy a nok által előírt rendkívüli befizetés összege nem haladhatja meg a hátralévő fizetési kötelezettség mértékének negyven százalékát, a licit során vállalható licitösszeg nem lehet magasabb a hátralévő befizetési kötelezettség hatvan százalékánál.

Még mindig bizonytalan a konstrukció
Veres Viktor / Népszabadság

A törvény a kihirdetést követő 15. napon lép hatályba, így hamarosan kiderül, ­bebizonyosodnak-e a korábbi ellenzéki feltételezések, miszerint a nokok szervezési feltételeinek jelenleg mindössze két cég – a Nyéki Zoltán vállalkozó nevéhez köthető Carion és a Poligrupo Hungária Zrt. – felel meg. Hiába ugyanis a csaknem másfél tucatnyi módosítás a törvényben, a működési elvek lényegében változatlanok.

Lapunknak korábban az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke úgy tippelte, egy tucat magyar ingatlanfejlesztő felelhet meg a feltételeknek, egy nokaspiráns cég vezetője viszont arra hívta fel figyelmünket: ők az elfogadott jogszabályt úgy értelmezik, a Carionon kívül más nem fogja tudni teljesíteni a megbízható szervezőre – azaz a nok alapítására jogosító kitételekre – vonatkozó feltételeket, amikkel együtt jár az állami támogatás megszerzése is. A nokhoz ugyanis utóbbi is jár: ez a tag befizetési kötelezettségének 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer – azaz évente 300 ezer – forint lesz. A lakás-takarékpénztárak esetében az állami támogatás jelenleg maximum évi 72 ezer forint.

A piaci szereplők – és mások – számára továbbra sem világos egyébként, hogy a nok fogyasztói csoport, más néven vásárlói ­klub-e vagy sem. Ezzel kapcsolatban még a kormánypárti politikusok nyilatkozatai is ellentmondásosak. A fogyasztói csoportok nyílt szervezését még 2012-ben tiltotta be a kormány, miután számos cég szűnt meg – és tűnt el – a tagok befizetéseivel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.