galéria megtekintése

Adatbiztonság a maximumon: átadták a Budapest Bank új tartalék adatközpontját

0 komment

A bankszektor számára ma már elengedhetetlen a legmagasabb szintű IT-biztonság és a redundancia megteremtése. Így amikor a Budapest Bank a tulajdonosváltást követően elköltöztette tartalék adatközpontját az előző tulajdonostól független helyre, olyan szolgáltatót keresett, amely a magas biztonsági követelményeket és számos egyedi igényt is teljesíteni tud.

Az Invitel a Budapest Banktól az elkövetkező öt évre több százmilliós nagyságrendű informatikai megbízást kapott, melynek keretében biztosítja a pénzintézet teljes adatvagyonához kapcsolódó infokommunikációs szolgáltatásokat.

Legmagasabb biztonsági követelmények, egyedi igényekre szabva

A bankszektor speciális IT igényei

 

A pénzügyi szektor szereplői számára kulcsfontosságú az infokommunikációs rendszerek megbízható működése, ezen belül az IT-biztonság, illetve a redundancia, melynek köszönhetően váratlan szolgáltatás-kiesés esetén is biztosítható az üzletfolytonosság. Az utóbbi években folyamatosan nő a bizalom a külső szolgáltatók iránt, melyek közül már hazánkban is akadnak olyanok, amelyek a legmagasabb biztonsági követelményeknek megfelelő körülményeket tudnak biztosítani. Így nem meglepő, hogy egyre több bank külső szerverteremben helyezi el tartalék adatközpontját, sőt vannak olyan piaci szereplők is, amelyeknél az elsődleges és a tartalék adatközpont különböző szolgáltatónál található.

Informatikai igény

A Budapest Bank tulajdonosváltását követően szükségessé vált a korábbi tulajdonos által biztosított helyszínről történő költöztetés, és az önálló tartalék adatközpont létrehozása. „Egy bank működésének alapja a stabil, megbízható informatikai infrastruktúra. A 2014 decemberében kiírt tenderünk során is ez volt az egyik legfontosabb szempont, amellett, hogy a szolgáltatónak a kiírásban szereplő nemzetközi elvárásoknak is meg kellett felelnie. A megbízást végül az Invitel nyerte el, mivel a tenderen mind szakmailag, mind a kivitelezési képességét tekintve teljesítette az elvárásokat. Nagyon örülök, hogy egy olyan adatközpontot sikerült kialakítanunk, amely minden tekintetben megfelel az elvárt biztonsági követelményeknek, és stabil alapja a Budapest Bank üzletmenetének" – mondta el Kelemen Bálint, a Budapest Bank IT igazgatója.

Legmagasabb szintű biztonság - Zolnai György, a Budapest Bank vezérigazgatója és Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója az új szerverteremben

Az Invitel egy dedikált termet alakított ki a Budapest Bank számára, amelyet egészen az alapoktól kezdve úgy épített ki, hogy az megfeleljen a legmagasabb, nemzetközi szintű sztenderdeknek. Ennek megfelelően többek között az energiahatékonysági elvárások is kiemelt figyelmet kaptak. A szerverközpont energiaellátását és speciális klímarendszeren keresztül történő hűtését több forrásból, illetve kellő tartalékkal biztosítják, amelynek köszönhetően évente maximum 5 perces szolgáltatás-kiesés fordulhat elő. Az Invitel adatközpontjának megbízhatóságára jellemző, hogy 2009-es megnyitása óta az adatközpontban ügyfeleket érintő alap infrastrukturális szolgáltatás-kiesés nem volt. Az Invitel a gépterem legfontosabb környezeti paramétereit is a Budapest Bank egyedi kívánalmai szerint garantálja. Ezen kívül a Budapest Bank teljes adatvagyonának biztosítására az Invitel a terem elektromágneses zavartatás elleni védelmét (EMC) is kiépítette.

A több száz számítástechnikai eszköz számára kialakított terem 4 hónap alatt készült el, a teljes gépterem költöztetése pedig 24 óra alatt zajlott le különleges biztonsági intézkedések mellett, az Invitel aktív közreműködésével. A szervereket és az eszközöket egy több mint 60 fős csapat 7 fordulóban költöztette, 3 nagy kapacitású tehergépjárművel. A szállításnál számos egyedi követelmény merült fel, volt olyan gyártó, amely az eszközének a szállítási dőlésszögét is előírta. A költözéssel egy időben kiépült a gépterem teljes, 14 km-es optikai és réz hálózata is.

A teljes gépterem 24 óra alatt költözött új helyére

„A Budapest Bank világszínvonalú biztonsági követelményeket támasztott, nagyon büszke vagyok arra, hogy az Invitel a legszigorúbb elvárásokat is teljesíteni tudja. Sokat tanultunk az izgalmas projekt során, és immár nehezen képzelhető el olyan adatközponti elvárás, amelynek az Invitel ne tudna maximálisan eleget tenni. Mindez nem csak az informatikai feladatokra igaz, hiszen a logisztikai bravúrnak is beillő  költöztetés során is egészen speciális tapasztalatokra tettünk szert"– nyilatkozta Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.