Tranzakciós adót szeretne kilenc uniós tagország

A pénzügyi tranzakciókat terhelő különadó közösségi szintű bevezetését sürgeti az Európai Unió (EU) kilenc tagországa, a pénzügyminiszterek levélben fordultak a soros uniós elnökséget ellátó Dániához az új adóteherről szóló tárgyalások felgyorsítását kérve - írta a Der Spiegel vasárnap.

A német hírmagazin szerint egyebek között Németország, Franciaország és Olaszország szorgalmazza az új adónem mihamarabbi bevezetését. A Margrethe Vestager dán pénzügyminiszternek címzett levél szerint az EU valamennyi tagállamában egyszerre kellene kivetni a tranzakciós adót. "Üdvözölnénk, ha az elnökség felgyorsítaná a tárgyalási folyamatot" - hangsúlyozták a levélírók, akik szerint az év közepére le kell zárni az egyeztetéseket.

Berlin egy külön tervezetet is kidolgoz, amely az Európai Bizottság (EB) tavalyi előterjesztésénél szélesebb körű adóztatást javasol. A német elképzelés szerint az adót valamennyi pénzügyi műveletre ki kellene vetni, így a részvény- és kötvényügyletekre, devizapiaci műveletekre és valamennyi úgynevezett származtatott pénzügyi termékkel végzett műveletre is. 

Az EB tavaly szeptemberben bemutatott javaslata a pénzügyi intézmények közötti tranzakciókra vonatkozik, az adót akkor kellene megfizetni, ha a tranzakcióban résztvevő felek közül legalább az egyik székhelye az Európai Unióban van. Az adó minimális mértéke részvények és kötvények esetében a tranzakciós érték 0,1 százaléka, származtatott termékek adásvételénél pedig 0,01 százalék. A tagországok magasabb adókulcsot is megállapíthatnának a brüsszeli javaslat szerint. A 2014-ben bevezetendő új adóra azért van szükség, hogy a pénzügyi szektor is részt vegyen a válságkezelés terheiből - érvelt a bizottság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.