A szürkemarha sem biztos, hogy igazi

Más szarvasmarhafajták húsát próbálják meg szürkemarhaként árulni, két-háromszoros áron. Ezért érdemes a védjegyet keresni.

Szürkemarha szalámi csípős és csemege kivitelben, szürkemarha sonka vagy virsli. Egyre többen szeretnék megismerni az igazi szürkemarha húst és a tapasztalatok szerint, akik megkóstolták, azok elfogadták, megszerették a kissé száraz, erősen rostos vadhúséra emlékeztető ízvilágot.

A szürkemarha húsa egészséges, hiszen kutatások igazolják, hogy húsában a többszörösen telítetlen zsírsavak nagyobb arányban fordulnak elő, mint az intenzíven tartott marhákéban. És mivel az eredeti nem olcsó- már hamisítják is.

Nagy üzlet lett már ez a hamisítás, vagyis az, amikor más fajták húsát árulják szürkemarhaként – két-háromszoros áron. Ránézésre csak a szakértők tudják megkülönböztetni a húst – mondta Babai Gellért, a magyar szürkemarhát tenyésztők egyesületének munkatársa, ezért felhívta a figyelmet, hogy mindig keressük a védjegyet. Az egyesület ugyanis eredetigazolási rendszert dolgozott ki.

De már az is előfordul, hogy a védjegyet is hamisítják, ezért érdemes az egyedi azonosító számot figyelni, ez a szám végigkísérte egész életében az állatot, a húsra pedig korszerű azonosító rendszerrel került – elég egy sms-ben elküldeni a számot a 06-30-469-14-25-ös telefonszámra, azonnal megkapja a tenyésztő nevét, a vágóhidat és az értékesítés helyét is, ha van.

Ez a szám hatósági jel, az ezzel való visszaélés büntetőjogi kategória. Egyébként várhatóan szeptember közepétől európai oltalmat kap a magyar szürkemarha húsa és a belőle készült összes termék. (forrás: hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.