A NAV-tól igényelhetik majd a pénztárgép-támogatást a kereskedők

Nincs döntés a teljes támogatási keretösszegről, ám a kormány szerint az meghaladhatja a 10 milliárd forintot.

A tervek szerint az idén megvalósuló pénztárgépcsere során az új, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) szervereivel kommunikálni képes pénztárgépek árának a bő hatvan százalékát kaphatják meg a kereskedők támogatásként – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) lapunknak elküldött közleményéből.

Korábban az NGM hatásvizsgálata szerint a pénztárgépek Nemzeti Adó-és Vámhivatal rendszerére történő online hálózatosításának nagyjából 17 milliárd forint lesz az összköltsége. Ebből a kormány még tavaly decemberben 4,5 milliárd forintot biztosított a NAV-nak.

Arról, hogy mennyi lesz a kereskedőknek járó támogatás, arról még nem döntött az NGM, ám a tárca tájékoztatása szerint a keretösszeg meghaladhatja a 10 milliárd forintot. A tervek szerint a támogatást a NAV-tól igényelhetik a kereskedők.

A 10 milliárd forint körüli keretösszeg annyit jelent, hogy nagyjából 50 ezer forint juthat egy pénztárgépre. Ez a lecserélendő pénztárgépek számától függ: korábban az NGM még 400 ezer pénztárgéppel számolt, nemrégiben azonban Balog Ádám, az NGM adóügyi helyettes államtitkára az Mno.hu-nak már 250 ezer pénztárgépről beszélt, ami inkább tükrözi a szakma véleményét.

Szakmai vélekedések szerint ennek a negyedmillió gépnek a 80 százalékát kell lecserélni a jelenleg is formálódó pénztárgéprendelet miatt. Kérdés, hogy mikorra születik meg a rendelet, mivel mint arról korábban írtunk, jelenleg is számos vitás kérdés van arról, hogy milyen műszaki feltétekkel kellene rendelkeznie a hálózatra kötött pénztárgépeknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.