A Mol a Gazprommal épít magyar gáztárolót

A magyar kormányküldöttség moszkvai látogatásához kötődően a Gazprom ma két szerződést is nyélbe ütött a Déli áramlat nevű, várhatóan Magyarországon is keresztülhaladó gázvezetékről.

Az orosz gázcég a hazai szakasz beruházását bonyolító társaság 50 százalékos tulajdonosával, az állami Magyar Fejlesztési Bankkal a megvalósítás előzetes feltételeit rögzítette, míg a Mollal egy ehhez kapcsolódó magyarországi, föld alatti gáztárolót alakításáról állapodott meg. A projektet futtató társaság tulajdona itt is 50-50 százalékban oszlik meg a felek között.

A Mol és az orosz Gazprom ma Pusztaföldvár-Dús térségében egy földalatti gáztároló közös kialakításáról állapodott meg - derül ki a Mol közleményéből. Erre közös, 50-50 százalékban birtokolt közös céget hoznak létre. A gáztároló várt kapacitása 1,3 milliárd köbméter, 15 millió köbméteres napi kitárolás mellett. A gáztárolót a Mol említett térségében lévő gázmezőjéből alakítják ki. A létesítmény építése várhatóan 2010 után kezdődik, és 2012-2013 körül üzemelik be azt.

A felek az aktuális beruházási döntéseket a mindenkori hatósági jóváhagyások és a pénzügyi és technikai megvalósíthatóság szerint hozzák meg - szögezik le.

Habár a közlemény nem említi, a fejlesztés nyilvánvalóan a Déli áramlat nevű, a tervek szerint Magyarországon is áthaladó gázvezetékhez kapcsolódna. A vezeték magyar szakaszának megvalósítása mögött a Gazprom mellett 50 százalékban nem a Mol, hanem az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) áll. Erről a magyar kormányküldöttség részeként a Gazprom és az MFB szintén ma írt alá előzetes megállapodást Moszkvában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.