Gráf szerint nagyobb is lehetne a baj

A magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart kevésbé érinti a gazdasági válság, mint más ágazatokat, ám az agrárium sikere csupán enyhítheti, megoldani nem képes a krízist - mondta Gráf József, az agrártárca vezetője. Jövő héten megszülethet az a megállapodás, amelynek célja, hogy az élelmiszeráruház-láncokban a polcokra kerülő termékek legalább 80 százaléka magyar eredetű legyen.

A magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart kevésbé érinti a gazdasági válság, mint más ágazatokat, mert a magyar élelmiszereknek megvan a piacuk, és így az ágazatban kevésbé eshet vissza a termelés - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kedden egy szakmai konferencián. Ennek feltétele azonban a tárcavezető szerint, hogy az ágazat megfelelő módon finanszírozott legyen. Erre több terve is van a tárcának, de ezeket nem részletezte, mondván: kormánydöntés szükséges hozzá.


Gráf József azt is elmondta: tavaly január és november között az ágazat kivitele 4,6 milliárd eurót tett ki, a behozatal 3,2 milliárd euróra rúgott. A szaldó így pozitív, 1,6 milliárd euró. A magyar termékek árnövekedése lényegesen meghaladta az import árnövekedési arányát. A magyar kivitelre szánt áruk ára tavaly átlagosan 24 százalékkal emelkedett, míg az import árukért csak 12 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel korábban.

A miniszter beszélt arról is, hogy a magyar áruk döntő hányada az Európai Unióba megy, ám a harmadik országok piacain is ígéretes a fejlődés. Példaként említette az orosz piacot, ahol az utóbbi esztendőkben 20-30 százalék volt az éves növekedés. Fontos piac lehet Ukrajna, Japán, Horvátország, és egyre több árut vesz fel Romániában is. Gráf József szerint az agrárgazdaság sikere enyhítheti ugyan az országot sújtó gazdasági válságot, de meg nem oldhatja, mivel az agrárium részesedése az ország GDP-jéből csupán 4,5 százalék körüli.

A miniszter beszámolt arról: akár már jövő csütörtökön megállapodás jöhet létre arról, hogy a magyar élelmiszeráruház-láncokban a polcokra kerülő termékek legalább nyolcvan százaléka magyar eredetű legyen. Már csak egyetlen vitás pontban egyeztetnek a szakértők, a kereskedelmi visszatérítések kérdésében kell néhány dolgot tisztázni, és pont kerülhet a megállapodásra.

A rendezvényen elhangzott: várhatóan március elsején elkezdi működtetni a magyar áruk webáruházát a Prémium Hungaricum Egyesület. Ments András szakmai projektvezető elmondta: ezzel a könnyebb piacra jutást szeretnék biztosítani a magyar élelmiszeripari kis- és középvállalkozásoknak. A szolgáltatás egyelőre tesztüzemben működik, jelenleg 14 cég a tagja. A szállítók átlagosan egy heti - 15 millió forint értékű - készlettel rendelkeznek. Az árukat egy fővárosi XXII. kerületi logisztikai központban tárolják, innen kaphatja meg a megrendelő, ha kifizette a megrendelt árut. A szakember szerint a szolgáltatás akár egy éven belül is nyereségessé válhat. Már öt Prémium Hungaricum Bolt működik az országban, rövidesen megnyílik a hatodik is Budapesten, a Fő utcában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.