A magyar kormány mindent megtesz az orosz gázvezetékért

A projekt politikai támogatása folyamatos, a magyar kormány mindent megtesz a Déli áramlatért – derült ki a fejlesztési tárca válaszából. Brüsszel a szerződések felülvizsgálatát kéri az érintett uniós tagállamoktól.

A kormányzat mindent megtesz azért, hogy a Déli áramlat földgázvezeték megvalósítása előtt álló akadályok mielőbb elháruljanak, és minden fél számára elfogadható megoldást sikerüljön kialakítani - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hétfőn az MTI megkeresésére. A tárca válaszában hangsúlyozza, hogy a vezeték alternatív földgázszállítási útvonal biztosításával hozzájárulhat Magyarország és a régió ellátásbiztonságához, ezért a projekt politikai támogatása folyamatos. (A Fidesz még ellenzékben, 2007 és 2010 között egészen más véleményen volt a Déli áramlatról, folyamatosan támadta az akkori kormányt, amiért az kiállt a gázvezeték építése mellett.)

Az MTI azt követően kérdezte a tárcát, hogy az Európai Bizottság energiaügyekért felelős szóvivője múlt csütörtökön közölte: az európai uniós jog alapelvei nem tükröződnek a Déli áramlat földgázvezetékhez kötött kormányközi megállapodásokban. Megerősítette, hogy a brüsszeli testületnek aggályai vannak, és úgy véli, hogy az Oroszország és a Déli áramlat által érintett EU-tagállamok közötti kétoldalú megállapodások ellentétesek az uniós joggal.

Újságírói kérdésre a szóvivő azt is elmondta, hogy abban az esetben, ha Oroszország nem hajlandó újratárgyalni és módosítani a megállapodásokat, akkor azt fogják javasolni az érintett tagállamoknak, hogy ne hajtsák végre a megkötött szerződéseket, máskülönben a bizottság kénytelen lesz kötelezettségszegési eljárást indítani ellenük.

A Gazprom orosz energiaipari óriáscég befektetésekért felelős leányvállalatának vezetője múlt csütörtökön a dél-oroszországi Anapában azt mondta: a Déli áramlat gázvezeték olyan hatalmas projekt, amelyet, miután elindult, már nem lehet leállítani. A Gazprom-Inveszt vezetője kijelentette: tartják az ütemtervet, minden beruházással az előre eltervezett időben készen lesznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.