A magyar élemiszerben 95 százalék hazainak kellene lennie
A kormányzat célja, hogy a lakosság minél több hazai élelmiszert fogyasszon - mondta a képviselő, aki egyben az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) éves tisztújító közgyűlésén.
Rámutatott: konkrétan meg kell határozni azt, hogy mi számít magyar terméknek a jövőben az élelmiszerpiacon.
Szabályozás szigorú lesz vizionálta. A magyar élelmiszereknek Magyarországon kell készülniük, várhatóan legalább 95 százalék magyar alapanyag felhasználásával. További intézkedéseket kilátásba helyezett, példaként említette, hogy az élelmiszerek jelenlegi magas áfa-kulcsának csökkentése elkerülhetetlennek tűnik, továbbá fenn kívánják tartani Magyarország GMO-mentességét is.
A politikus elmondása szerint a kormány idei gazdasági intézkedései nyomán a jövő évi költségvetésben előreláthatólag mintegy 1000-1200 milliárd forint többletforrás keletkezik. Az intézkedések másik hozadéka, hogy Magyarország még az ősszel egy osztállyal feljebb kerülhet a minősítő intézetek adósbesorolásában.