A Google megszabadul a Motorolától

A Google töredék áron, 2,9 milliárd dollárért szabadult meg a két éve még 12 milliárdért megvásárolt mobilgyártótól. A Google nagyot bukott, a Lenovonak új sikerszériát jelenthet az üzlet.

9,6 milliárd dollár – csak névértéken ennyit bukott a Google azon, hogy 2012-ben megvásárolta a Motorola mobil üzletágát, most pedig eladta. Az egykor a mobil készülékpiac vezetői között számon tartott, de 2008 óta csak vegetáló amerikai mobilgyártót az általa életre hívott Android sikerei nyomán akvirálta a Google, mivel úgy gondolták, saját mobillal is volna keresnivalójuk a készülékgyártásban. Két év közel félmilliárd dollár vesztesége azonban elég volt ahhoz, hogy szabaduljanak az egykori amerikai legendától.

Előbb 200, majd 248 millió dollár veszteséget jelentett a Motoroly Mobility, nem kevés fejfájást okozva az egyébként több milliárdos készpénzállományon ülő Google-nek, amely előszeretettel vásárol technológiai cégekbe. Legutóbb 3,2 milliárd dollárt adtak a Nest-ért, amelyik az okos termosztátok és füstérzékelők fejlesztésével foglalkozik.

A Motorola mobil üzletágának veszteségei a Google módszereivel konszolidálhatatlannak látszottak, ráadásul a korábban sem túlságosan fényes, 2,3 százalékos piaci részesedése mostanra egy százalékra esett vissza, így a piaci hírek szerint Mountain View-ban, a Google főhadiszállásán intenzíven keresték a vevőt a vállalatra. Meg is találták, méghozzá a kínai Lenovo képében, amely, bár az európai piacon nem épp a legaktívabb játékos, az Apple és a Samsung után a harmadik legnagyobb okostelefon-gyártóként szokás emlegetni.

Vélhetően kemény tárgyalásokat követően született meg a megállapodás a 2,9 millárd dolláros vételárról, ami a Google-nak 9,6 milliárd dolláros bukta, elég csúnyán fog mutatni a könyvekben. Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy nem pontosan ugyanazt adták el, mint amit megvettek, megtartották például a Motorola azon részlegét, amely tetszőleges részegységekből legó módjára összeállítható, moduláris készüléken dolgozik. Az Advanced Technology and Projects továbbra is a Google része marad, ami azt jelenti, hogy komoly lehetőségeket látnak ebben a készülék-irányban.

Az eladás, bár nagy pénzügyi veszteséget jelent a világ vezető technológiai vállalatának, nem feltétlenül jelent komoly presztízsveszteséget. Szakértők figyelmeztetnek: amikor a Google megvette az amerikai mobilgyártó céget, tudni lehetett: nem piacot, vagy fejlesztéseket akviráltak, hanem a cég által birtokolt szabadalmak jelentik benne az értéket, hiszen a Motorola a mobil adatátvitel terén számos alapvető technológiát birtokol. A Motorola felvásárlásával anno 15 ezer szabadalom jutott a Google tulajdonába. Ezek nagy része a Google tulajdona marad, némiképp szépítve a pénzügyi arcát ennek a kétéves kalandnak, de a Lenovo jogokat szerez arra, hogy felhasználhassa a Motorola által fejlesztett technológiákat.

Bár időközben volt szó arról, hogy a Google saját készülékekkel is megjelenik, ehhez nem lett volna különösebben szükség a 12,5 milliárdos Motorolára, amelynek már az akvizíció idején sem voltak készülékei a felső kategóriában, amely készülékeken a legnagyobb nyereséget tudják realizálni.
- Ezzel az akvizícióval megerősödik a szerepünk a mobilpiacon, hiszen egy ikonikus márka innovatív termékeit integrálhatjuk a kínálatunkba - mondta Yang Yuanqing, a Lenovo elnök-vezérigazgatója.

A Lenovo az akvizícióval megismételheti azt a sikert, amit 2005-től az IBM PC-üzletágának megvételével elért - lényegében ezzel vált ismertté a világpiacon. Larry Page Google-vezér szerint a Lenovo ezzel „komoly játékossá” válhat az androidos-piacon, amit több szakértő is a Samsung felé tett kiszólásként értelmez. A Samsung hegemóniája az Android-térfélen már csípi a Google szemét, de nem annyira, hogy tegyenek is ez ellen, mivel a Samsung Android-használata nagyon sok pénzt is hoz a cégnek. A Lenovo a Motorola megvásárlásával komoly dél-amerikai termelési kapacitást is szerzett.

A Lenovo átveszi a Google-től a mobilgyártást, de a szabadalmakat nem kapja
Lenovo tablets and mobile phones are displayed during a news conference on the company's annual results in Hong Kong in this May 23, 2013 file photograph. Lenovo Group said on January 29, 2014 it agreed to buy Google Inc's Motorola handset division for $2.91 billion, in what is China's largest-ever tech deal as Lenovo buys its way into a heavily competitive U.S. handset market dominated by Apple Inc . REUTERS/Bobby Yip/Files (CHINA - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.