A kormány szerint nincs igaza az Európai Bizottságnak a távközlési különadó ügyében

A magyar kormány szerint nem ütközik uniós jogba a távközlési szektor különadója. Bíznak benne, hogy az Európai Unió Bírósága el fogja utasítani az Európai Bizottság keresetét.

A magyar kormány sajnálattal ugyan, de tudomásul veszi, hogy a távközlési szektorra kivetett különadóra vonatkozó kötelezettségszegési eljárásban az indoklással ellátott véleményre 2011. november 29-én adott magyar választ, az abban foglalt jogi érveket az Európai Bizottság elutasította, és úgy döntött, hogy az ügyet az Európai Unió Bírósága elé viszi – közölte lapunkkal a nemzetgazdasági tárca.

Mint írják, a magyar kormány meg van győződve arról, hogy a hatályos magyar szabályozás teljes mértékben összhangban áll az uniós joggal. A magyar kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy az ágazati különadó nem csak a távközlési szektor szereplőit terheli, nem akadályozza a távközlési piacra való belépést. Célja a gazdasági válság körülményei között az általános adófizetési kötelezettséget meghaladó közteherviselésre képes adózók által az államháztartás egyensúlyának javítása. Olyan adó, amely – az adott helyzetre alkalmazandó uniós jogszabály rendelkezése hiányában – jogszerűen, nemzeti hatáskörben hozott törvényi intézkedés.

A magyar kormány bízik abban, hogy az Európai Unió Bírósága – elfogadva a magyar jogi érveket – az Európai Bizottság keresetét el fogja utasítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.