A kormány emeli az áfát, de Matolcsy szerint ez nem megszorítás

"Elkészült hazánk országvédelmi költségvetési tervezete, amelyet szeptember végén terjesztenek a T. Ház elé. Azért országvédelmi büdzsé, mert a '29-es válság óta a világ ilyen pénzügyi kockázatokkal nem nézett szembe" - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Parlamentben, amikor ismertette a 2012-es büdzsé fő számait.

A kormány szerette volna a GDP-növekedést két százalékos szintre feltornászni, de a jövő évi költségvetés elkészítésekor végül kénytelen volt másfél százalékos bővüléssel számolni. "Ez nem fényes növekedési pálya, hanem óvatos, reális" - fogalmazott Matolcsy. A fogyasztás mindössze 0,2 százalékkal bővülhet, a beruházások esetében azonban fordulatra számítanak, jövőre 3,2 százalékos gyarapodást terveznek.

Giró-Szász András kormányszóvivő figyeli Matolcsy Györgyöt

A kormány másfél százalékos foglalkoztatás bővülésre tervezi a büdzsét, a munkanélküliség a 10-11 százalékos sávba süllyed jövőre a terv szerint - mondta Matolcsy György. (A KSH legutóbbi adatai szerint május és július között átlag 10,8 százalék volt az átlagos munkanélküliség.) A kormány az eddiginél magasabb inflációval számol, a prognosztizált 3,4 százalék helyett 4,2 százalékos éves átlagos pénzromlást várnak.

A büdzsé hiányát a nemzeti össztermékhez (GDP) viszonyítva 2,5 százalékon tartanák, az államadósságot pedig egy százalékponttal 72 százalékra csökkentenék a GDP-hez mérten. Ez óvatos becslés - tette hozzá a miniszter. (Az államadósság csökkenése a költségvetés tervezett hiányából és a növekedésből következő csökkenés, vagyis további egyösszegű, rendkívüli mérsékléssel nem számol a kormány.) Az államadóság kamatterhe a GDP 3,6 százalékára csökken az idei 3,8 százalékról. A folyó fizetési mérlegnél három százalék feletti többletet várnak 2012-ben.

A költségvetési számokat a "komoly kockázatokkal indokolta" Matolcsy. Azt is hozzátette: nem elégednek meg a Széll Kálmán Tervben szereplő 550 milliárdos, az államháztatás egyenlegét javító intézkedésekkel, hanem összesen 750 milliárd forinttal tervezik javítani 2012-ben a mérleget 2011-hez képest. Ebből 300 milliárd a kiadási oldalon, 445 milliárd forint pedig a bevételi oldalon jelenik meg. "Méretre vágjuk az államot", ez 300 milliárdos megtakarítást jelent - jegyezte meg a miniszter. Plusz az egészségügyi kassza önálló lábra állításával, az adórendszer hatékonyságával szeretnék elérni a 300 milliárdot. 

Az országvédelmi alapba 150 milliárdot tesznek. "Ilyen védelmi vonala nem volt eddig Magyarországnak" - állította Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter azt is bejelentette: az általános forgalmi adót 25 százalékról 27 százalékra emelik - ez biztosítja a 150 milliárdot. Az általános 100 milliárdos tartalékkal, valamint kamatkockázati 50 milliárdos tartalékkal ez már "vaskos tartalékot jelent" - mondta a miniszter.

Egyszerre kivezetik 2012-ben az adójóváírást és a félszuperbruttót is - közölte Matolcsy György a sajtótájékoztatón, konstatálva, "ez egy szép feladat, nagy kihívás". (Megjegyzendő: a szuperbruttó kivezetésével nő a munkavállalók nettó jövedelme, az alacsonyabb keresetűeknél azonban ezt a nyereséget elviszi a jóváírások kivezetése, míg a kedvezményekre eddig sem jogosuló magasabb jövedelműeknek ezzel tovább nő a fizetése.)

A közigazgatási szféraból 5200 személyt elbocsátanak 2012-ben. Viszont, ha a piacon alkalmazzák az elbocsátottakat, a munkaadónak egy évig 50 százalékkal alacsonyabb munkaadói járulékot kell fizetni utánuk - hangzott el Matolcsy György sajtótájékoztatóján. 

Járulék- és adóemelések lesznek jövőre

Az egyéni egészségbiztosítási járulékot egy százalékkal emelik 2012-ben. A munkáltatók által fizetendő egészségügyi-járulék alapját pedig a minimálbér másfélszeresére emelik - közölte Matolcsy György. Német mintára bevezetik a baleseti adót: annak a gépkocsi tulajdonosnak, aki sok balesetet okoz, magasabb lesz a biztosítási díjtétele. A baleseti adót a biztosítási díjba építik be (a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításba), vagyis a biztosítókra vetik ki. A cégautó esetén pedig egy 40 százalékos adóbevétel emelkedést várnak - fogalmazott Matolcsy György, kiemelve: ez függ a környezetvédelmi kategóriáktól, azaz "zöld irányba menő" az adóemelés.

A sajtótájékoztatón Matolcsy György azt is elmondta: annak ellenére, hogy emelték az inflációs prognózist, nem számol a kormány kamatemeléssel. És az MNB-t prognózissal sem kívánja befolyásolni. Kérdésre azt is elmondta, hogy mindezek ellenére ez még mindig nem megszorítás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.