A költségvetés 71 milliárddal száll be az E.ON-vételbe

Az állam 71 milliárd forinttal járul hozzá az MVM által az E.ON cégeiért fizetendő 260 milliárdos vételárhoz. Az állami energiacsoport eközben 8 milliárd forintot leír a továbbra is komoly problémákkal küzdő széntüzelésű Vértesi Erőmű tartozásaiból.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlése határozott arról, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., mint legnagyobb tulajdonos 71 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt ad az E.ON hazai földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló megállapodás finanszírozási forrásának részbeni biztosítására a társaság tőkeemeléséig. Az MVM Zrt. kisrészvényesei közül előzetesen többen jelezték, hogy részt vállalnának a tőkeemelésben és az MVM további sikereiben is.

Mind a verseny-, mint az energetikai hatóság engedélyezte, hogy az MVM irányítást szerezzen a földgásznagykereskedelemmel foglalkozó E.ON Földgáz Trade Zrt. és a  föld alatti gáztárolókat tulajdonló E.ON Földgáz Storage Zrt. felett.

A tranzakció zárására - azaz a vételár kifizetésére - az MVM közleménye szerint szeptember 30-án kerülhet sor.

Baji Csaba elnök-vezérigazgató megismételte, a csoport történetének legnagyobb tranzakciójához szükséges forrásokat részben saját, részben külső forrásokból teremtik elő. (Korábbi közlése szerint az MVM saját forrásból 52 milliárd forintot különített el rá. Azt a korábbi sajtóinformációt, miszerint a Bank of Chinától körülbelül 90 milliárdnyi hitelt vennének fel e célra, az MVM-hez közel álló forrásaink cáfolták, mondván, a kínai állami hitelintézettől ennél nagyságrendekkel alacsonyabb hitelfelvételt terveznek és nem az E.ON-vásárlás, hanem általános vállalatfinanszírozási célra.)

A közgyűlés döntött arról, hogy a tulajdonában lévő Vértesi Erőművel korábban megkötött hitelszerződés alapján fennálló, az MVM-et megillető követelésből a folyamatos, biztonságos működés garantálásához szükséges, legfeljebb 8 milliárd forint összegű, korábban folyósított hitelt a holdingközpont elenged.

Az erőműcég  fizetőképességének fenntartása érdekében a tulajdonos MVM a korábbi vezetések alatt több éven át havi egymilliárd forint tulajdonosi kölcsönnel kényszerült életben tartani az erőműtársaságot. A Vértesi Erőmű 2010-ben csődvédelmet kért, az MVM támogatásával a következő évben sikerült csődegyezség keretében konszolidálni több tízmilliárd forintos hitelállományát - emlékeztetnek. Az MVM egy hosszú távú reorganizációs terv elfogadása mellett további tulajdonosi hitellel is segítette az erőműtársaság további működését. A villamosenergia nyomott ára, valamint a mélyművelésű bánya működtetése ugyanakkor további veszteségek forrása.

A Vértesi Erőmű biztonságos működésének és a térség zavartalan távhőellátásának garantálásához szükség van a szénfillérből finanszírozott támogatásra, a korábban folyósított tulajdonosi hitel egy részének elengedése mellett. A lakosság érdekeinek megfelelően a Vértesi Erőmű Oroszlányi Erőművében a villamos- és hőenergiatermelés továbbra is zavartalanul folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.