A Ganz-Acél visszatér

Esélyt kapott a felszámolás alatt álló Ganz-Acél: hitelezői megszavazták a tulajdonosok egyezségi ajánlatát. A társaság tartozásai részleges kifizetése után tovább működhet. Feltéve, hogy a megállapodást senki sem támadja meg.

Kevesen fogadtak volna néhány hete a Ganz Híd-, Daru és Acélszerkezetek (Ganz-Acél) Zrt. talpon maradására. A 2009 novemberében jogerősen felszámolásra ítélt cég megszűnését partnerei és ellenfelei többsége befejezett ügyként kezelte. A Fővárosi Törvényszéken azonban hétfőn minden megváltozott.

Egyezséget kötöttek a Ganz-Acél hitelezői, a társaságnak jó esélye van a túlélésre – tájékoztatta lapunkat Wortmann György. Az acélszerkezet-gyártó cég felszámolóbiztosa elmondta: a legfontosabb kategóriákban nem volt vita, a hétfői egyezségi tárgyalásra meghívottak többsége elfogadta a tulajdonosok ajánlatát. Ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy a felszámolás alatt álló vállalattal szembeni 1,8 milliárd forintnyi követelés több mint kétharmadának gazdái a megegyezés mellett szavaztak. Ezen felül, az egyezségi ajánlat minden hitelezői kategóriában megkapta az ötven százalék plusz egy szavazatnyi támogatást.

A megegyezéssel a hitelezők elfogadták, hogy korábban követelt járandóságuknak csak egy részét kapják meg. A felszámoló listáján D-kategóriában nyilvántartott vállalkozások pénzük hatvan, a hátrébb sorolt F-kategóriásak húsz százalékának kifizetésére számíthatnak.

A két legnagyobb hitelező, a Ganz-Acél tulajdonosai pénzt nem kapnak. A Hídtechnika Kft. és Vegyépszer Hungária Zrt. társasági részesedésekkel „állt fel” a tárgyalóasztaltól. Összesen 1,2 milliárd forint követelésük helyett a Ganz Port és a Ganz Szolg Kft. tulajdonrészeit, valamint külső követeléseket „vihettek haza”.

A Ganz-Acél ezzel együtt még nem menekült meg. A hitelezők és a tulajdonosok hiába „csaptak egymás tenyerébe”, egyezségüket a jogerőre emelkedésig megtámadhatják. Ehhez elég, ha az írásos bírósági határozat megszületését követő tizenöt napon belül az érintettek valamelyike megfellebbezi a megállapodást.

Az acélszerkezet-gyártó cég tulajdonosai és hitelezői előreláthatólag április derekán lehetnek majd biztosak a dolgukban. Ha addig valaki fellebbez, a Ganz-Acél ügye visszakerülhet a bíróság elé. Abban az esetben, ha a fellebbezést megalapozottnak találják, a hétfőn megkötött egyezség érvénytelen, a tulajdonosok pedig eldönthetik: megpróbálnak egy újat tető alá hozni, vagy hagyják bedőlni cégüket. Ha viszont a bíróság a fellebbezést elutasítja, a Ganz-Acél túlélése a rehabilitációja után ismét piacra lépő társaság üzleti tervének sikerén múlik.

Korai találgatni, hogy a gazdasági válság 2008-as kirobbanásakor megroppant társaság milyen sikerekre számíthat régi piacain. Mindenesetre a tulajdonosok reorganizációs terve egyértelműen számol a cég korábbi megrendelőivel és beszállítóival. Az első piackutatások alapján állítják: a Ganz-Acél ismét meghatározó szereplővé válhat az acélszerkezetek gyártásában. Ha minden papírforma szerint alakul, a társaság 2012-ben már 2,4 millió, 2013-ban 55 millió forint nyereséget termelhet.

Akárhogy is lesz, a Ganz-Acélnak megvan az új helye. Korábbi saját telephelyét régen eladták, így a visszatérést a Hídtechnika csepeli bérleményéből indíthatja meg. Itt a cég folytathatja, amit két és fél éve félbehagyott: szakembereivel acélszerkezeteket gyárthat, foglalkozhat korrózióvédelmi és szerelési munkákkal is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.