A fogyasztóvédők törvényben korlátoznák a bankokat

A civil érdekvédők szerint az etikai kódex csak porhintés: semmit sem fog érni az erőfölényükkel visszaélő bankokkal szemben. A kódex kialakításában ki sem kérték a civilek véleményét.

Ha a jelenlegi törvények nem biztosítanak megfelelő garanciákat a bankok ügyfelei számára, akkor a törvényi hiányosságokat törvényi szinten kell pótolni - áll a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) közleményében.

A FEOSZ közleményében megdöbbenését fejezte ki, hogy a Magyar Bankszövetség úgy adta át a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének az etikai kódexszet, hogy sem az egyeztetési folyamatról, sem annak eredményéről a az ügyfelek érdekeit védő társadalmi szervezetek nem kaptak értesítést.

A Felügyelet, a bankok és az ügyfél közötti viszony átláthatóbbá tételére alkalmas lehet egy kódex szintű szabályozás, de a jelenlegi gyakorlat megváltoztatására nem - véli a FEOSZ.

A hitelintézeteknek jelenleg szinte korlátlan lehetőségeik vannak a hitelszerződéseik egyoldalú módosítására. A bankok ezzel visszaélve, tisztességtelen módon számos extra költséget is áthárítanak a fogyasztókra. A FEOSZ felteszi a kérdést: ha egy bank internet használatának költsége -  vagy a bankok közötti elszámolás költsége nő - azt miért az ügyfél fizeti meg?

A fogyasztóvédők úgy látják, hogy csak törvényi előírások, törvényben szabályozott szankciók érhetik el azt, hogy egyetlen lakossági hitelezéssel foglalkozó intézmény se használhassa ki gazdasági erőfölényét akkor, amikor a fogyasztóval szerződést köt.

A hitelezés egész folyamatát - a hitelszerződés megkötése előtti információnyújtástól a hitelekkel kapcsolatos problémák megoldásáig - azaz a teljes lakossági hitelezési gyakorlatot úgy kell jogszabályi szinten szabályozni, hogy a hitelszerződés megkötésekor két egyenlő fél állhasson egymással szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.