A Fidesz-kormány kötvénykibocsátási tervei

Magyarország kötvénykibocsátási tervei érthetőbbé teszik, miért utasította el a magyar kormány az IMF-segítséget - elemzi egy eddig nem közölt dokumentumra hivatkozva a The Wall Street Journal.

A júliusi elutasítás az Orbán-kormány részéről meglepte a piacokat, de az érthetőbbé válik az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) egy eddig nem közölt, új államkötvény-kibocsátási tervének fényében - írja a lap.

Az ötoldalas prezentáció összegeket, menetrendet és hiteleszközöket jelöl meg egy olyan finanszírozási program számára, amely az illetékesek reményei szerint továbbra is megnyeri a befektetők bizalmát.

Az ÁKK terve azt tükrözi: az Orbán-kormány bízik abban, hogy az ország adósságfinanszírozása biztosított erre az évre. A terv szerint a kormány 2010-re megcélozza az IMF és az EU közös 3,8 százalékos államháztartási hiánycélját. A jövő évi finanszírozás nem világos, mivel Magyarország nem kötelezte el magát hiánycél mellett a jövő évre, amikor esedékes lesz az IMF-EU hitelek visszafizetésének megkezdése - vélekedik a WSJ.

A lap elemzése szerint az idén Magyarországon növekedés érezhető az államkötvények keresletében, ami lehetőséget ad a rövid - legfeljebb egyéves - lejáratú kincstárjegyek kibocsátásnak visszafogására. Ezek rövidebb távú finanszírozást biztosítanak, magasabb költséggel.

Az idei első félévben Magyarország nettó kötvénykibocsátása elérte a 340 milliárd forintot (1,6 milliárd dollár). Ez kétszer annyi, mint amit az előző kormány 2010 egészére tervezett. Augusztusban és októberben nagy mennyiségű forintalapú kötvény jár le, így az Államadósság Kezelő Központ felülvizsgálja az egész évi tervcélt, ami 298 milliárd forint nettó kötvénykibocsátásról szól.

A lap szerint ugyanakkor egy másik tényező, amely arra ösztönözte Orbán Viktort, hogy hátat fordítson Magyarország nemzetközi hitelezőinek, az volt, hogy a hitelezők a jövő évre ragaszkodtak a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiányhoz.

 

Görögország a teljesítés fejében újra pénzt kap

Görögország teljesítette a megszorító programban szereplő valamennyi vállalását, amit az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szabott meg számára - áll az Európai Unió és az Európai Központi Bank csütörtökön kiadott közös frankfurti közleményében. Így az ország az eredeti ütemtervnek megfelelően megkaphatja a pénzügyi támogatás következő részletét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.